Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mért nem halt még ki az az...

Mért nem halt még ki az az idétlen szokás, hogy "Javulást kívánok", "Jó étvágyat kívánok", "Szép napot kívánok", "Jó nyaralást kívánok"?

Figyelt kérdés

Ilyen mágikus gondolkodás a 21. században elavult. Semmi nem lesz attól jobb, ha kívánják, és 2 percen belül el is felejtik a kapott kívánságot. Haldoklónak javulást kívánni például kifejezetten visszataszító.

A boldog születésnapot-nak még van értelme, mert ha felköszöntik, akkor tényleg boldog lesz. A Boldog új évet-et is el tudom fogadni, mert az egy évben egyszeri, különleges alkalom, jó, hát maradjon fenn ez a szokás.

A Jó napot kívánok az egy köszönés, az rendben van, annak nem a kívánság a mondanivalója, hanem az üdvözlés.

2024. júl. 3. 13:51
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:
A köszönés egészen más, a köszönés annak a jelzése, hogy észrevettem, hogy a másik ember jelen van. Ennek elmaradása azt jelentené, hogy levegőnek nézem. Egy semmit sem előidéző jókívánságnak nincs funkciója. Kedvességet értelmes módon is ki lehet fejezni. Úgy látom, neked csak a gorombaságot sikerül. Pedig a kérdésfeltételnek nem az a célja, hogy a kérdezők iránti ellenszenvünket kifejezhessék a válaszolók.
2024. júl. 3. 15:23
 22/29 anonim ***** válasza:

"Kedvességet értelmes módon is ki lehet fejezni. "

Az idézett példák pont azok.

2024. júl. 3. 15:27
 23/29 anonim ***** válasza:
67%

"a köszönés annak a jelzése, hogy észrevettem, hogy a másik ember jelen van"

. Tehát ha belépek egy helyre, és egyenesen ránézek az illetőre szó nélkül,az felér egy köszönéssel.

"Egy semmit sem előidéző jókívánságnak nincs funkciója."

. De van, olvass vissza.

"Kedvességet értelmes módon is ki lehet fejezni. Úgy látom, neked csak a gorombaságot sikerül."

. Hol tettem ilyet?

2024. júl. 3. 15:33
 24/29 anonim ***** válasza:
49%

Ja, hogy ez kötözködés. Íme racionalitás utolsó védőbástyája, aki bölcsességét demonstrálandó címkézi az érveket cáfolat helyett.

Nem is kell.

2024. júl. 3. 16:02
 25/29 anonim ***** válasza:

Te biztos idegbajt kapnál akkor, ha ott élnél, ahol én. Az elköszönéshez majdhogynem egy levegővel mondják hozzá, hogy "további szép napot/estét". Egyszerű udvariassági formula, kb. 15 másodpercet vesz el az életedből, annyit talán ki lehet bírni.

Amit én nem bírok, az a "how are you?" a köszönéshez, ami sok helyen divat, főleg angol nyelvterületen, de máshol is hallottam már a helyi megfelelőjét. Valódi választ nem várnak, az udvariassági köröket meg minek fussuk le, haladjunk inkább.

2024. júl. 3. 16:12
 26/29 anonim ***** válasza:

A köszönés annak jelzése, hogy észrevettem, írod.

Akkor ezentúl a jó napot kívánok, szervusz (jelentése: szolgáló) helyett ezeket fogom alkalmazni:

látlak, höhh, bakfity, ukeuke, b+, hibbecsúf.

2024. júl. 4. 12:01
 27/29 anonim ***** válasza:
Nem minden országban szokás pl. jó étvágyat kívánni, de pl. nekem munkahelyen rosszul esett, ha valaki nem mondta, amikor bejött a konyhába. Persze teli szájjal csak hümmögtem. Ha elment egy kolléga, további sok szerencsét is kívántam, szerintem ezek kedves gesztusok. Nem túl népszerű szerintem az, aki nem mond ilyeneket.
2024. júl. 4. 19:37
 28/29 anonim válasza:
100%
"Jó nyaralást kívánok" - ehhez tudnod kell, hogy az illető indul nyaralni, vagy kezdődik a szabija, valamint eszedbe is kell hogy jusson, amikor pl. előtte lévő napon elköszönsz tőle. A kulcsszó: odafigyelés. Az odafigyelés az, ami ilyenkor jól esik az embernek. Az érzés, hogy eszedbe jutott, hogy mondta, hogy megy nyaralni, hogy figyeltél, gondoltál rá.
2024. júl. 7. 13:57
 29/29 A kérdező kommentje:
Mondjuk, ha az előző 2 percben arról beszéltünk, akkor nem olyan nagy cucc emlékezni rá. Nem a semmiből jön egy ilyen jókívánság. De nem is ez a legfölöslegesebb az említettek közül, ez még elköszönésképpen is elmegy. Az odafigyelés - az igen, azzal egyetértek. Mondjuk, visszakérdezni egy korábban említett dologra.
2024. júl. 7. 14:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!