Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért eszik a magyar hatalmas...

Miért eszik a magyar hatalmas adagokat?

Figyelt kérdés

Miért van az hogy nálunk egy étkezésre ekkora mennyiségű,gyakran többfogásos menüket eszünk?

Tudom, hogy régen a fizikai munka miatt jóval több kalóriára volt szükség,de akkor hogy lehet, hogy például japánban meg más ázsiai országban egyszerre kis adagok fogyasztasa alakult ki? Gondolom régen nekik is több,nehezebb fizikai munkajuk volt


2024. máj. 13. 14:57
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
80%
Akkor mit mondasz az amerikai adagokra, ha a magyar nagy?
2024. máj. 13. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:
Arra is hogy nagy,de nem ez a kérdés lényege
2024. máj. 13. 15:28
 3/12 anonim ***** válasza:
43%

Mert MO-on az a normális, ha addig eszik valaki, amíg úgy érzi kipukkad, az élet értelme a többség számára a zabálás, lehetöleg jó zsírosan, stb.

Az ok, hogy amikor kezdett az embereknek lehetösége hozzájutni élelmiszerekhez, a legtöbben be akarták pótolni, amikor elötte nem volt elég, meg van az a mondás, "amit megeszek, az az enyém", ha felhízlalta magát, volt tartaléka. Csak akkoriban ez egy hétvégi zabálást jelentet, idöközben meg mindenkinek erre megy el a pénze, hogy minden nap agyonegye magát. A magyarok többsége azért él, hogy EGYEN!!!

Nem véletlen, hogy a magyarok nagy része kifejezetten kövér, elhízott, ezért alaposan tesznek is valamit.

(Ugyanez érvényes az átlag amerikaira is, mielött megint jön az elsö a hülyeségeivel)

2024. máj. 13. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
47%
Ez egy jó kérdés! Ráadásul a paraszti koszt korántsem olyan volt, mint amilyennek beállítják. Nem zabáltak állandóan húst, meg zsíros, cukros dolgokat.
2024. máj. 13. 16:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 A kérdező kommentje:
3# ebben lehet valami
2024. máj. 13. 16:08
 6/12 anonim válasza:
78%
Szerintem ez már csak az idősebb korosztályra jellemző. Ők is így szocializálódtak, ezt hozták régről. De szerintem a fiatalok már nem így esznek, max még a nagyinál aki rájuk tukmálja az ételt. Legalábbis nagyvárosi környezetben én nem ezt látom, de lehet hogy vidéken még hangsúlyosabbak a régi szokások.
2024. máj. 13. 16:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim válasza:
67%
Mert finom.😁 Amúgy attól függ ki milyen családból jött, milyen mintákat hozott onnan, milyen szokásaik voltak stb. Ezeket a berögzült dolgokat a legnehezebb felülírni.
2024. máj. 13. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
64%
1-2 világháborút utána a nyomorévtizedeket 5-6 gyerek a semmire nyomor túlélőinek nem jutott sok . A meleg a ruha a nyugi az étel a termes a meló volt a fontos és luxus . Belenevelték felvásárlással túlevéssel mulatozással és megszoktatták a többi korosztályt . Viszonylag nem goltak drágák az alapanyagok energia sem az árak főleg a kifőzdékben . Otthonra is 4-6 személyre lehet tartalmasat készíteni .
2024. máj. 13. 17:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
Szerintem nincsenek olyan őrületesen nagy adagok. Étteremben annyi, amennyi, otthon meg leginkább tányérfüggő. Megszedik a tányért, és ha kisebb a tányér, kisebb az adag.
2024. máj. 28. 07:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:

Szerintem ez a régebbi időkből fakad, amikor a többség még napszámban, mezőgazdaságban dolgozott. Akkor azért kellettek ekkora adagok, hogy bírja a kemény fizikai munkát az illető a napon, kellett annyi kalória, energia, tápanyag. Persze akkor is voltak olyanok, akik ezt kifejezetten egészségtelen formában tették meg (semmi rost, pl. semmi zöldség vagy gyümölcs, pedig megtermett helyben)... ez aztán átalakult, főleg a mai idősebb generációnál arra, hogy:

- na, ez szokás, hagyomány, így eszik a magyar ember, akkor is, ha kipukkad és 150 kiló lesz tőle

- férfiaknál főleg arra, hogy a férfi 100 kiló alatt karácsonyfadísz és igenis férfias dolog zabálni


Azért manapság már inkább látom azt, hogy az emberek igyekeznek akkora adagokat enni átlagos napokon (tehát nem lagziban, nem szülinapi buliban, nem étteremben), ami az ő szükségleteikhez elég. Pl. nekem 156 centis nőként, akin még van kb 5-6 kiló plusz (mert már adtam le jócskán), megvan a fejemben az az adag ebéd, ami egy számomra normális reggeli után, esetleg egy nagyon apró uzsonnával kiegészítve, még egészséges / urambocsá tudok tőle még fogyni. Látom, hogy nekem kisebb adag kell, mint a 180 centis, 82 kilós páromnak, meg azt is, hogy az átlag éttermi / menzás adag néha sok... és akkor fél adagot kérek, vagy köretnek csak salátát vagy saláta-krumpli kombinációt, nemcsak krumplit (és nem eszem sem levest, sem desszertet). De még mindig vannak olyanok, akiknek ez a magyar "népszokás", és el sem tudják képzelni 3fogásos ebéd nélkül az életüket... de egyre kevesebb az ilyen a fiatalok között. Olyan kolléga hirtelen pl. az irodában nem is jut eszembe, aki teljes adag főfogást ÉS még levest vagy desszertet is eszik a menzán (vagy ha eszik vmi édeset, akkor inkább vesz a boltban vmi apróságot, pl. túrórudit, és nem a tortaszeletet kéri ki a menzáról).

2024. jún. 17. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!