Miért lett ennyire divat tegeződni?
"Mintha azok a társadalmi csoportok, akiket magázni kell, de tőlük nem várt el, hogy téged is visszamagázzanak, eredendően magasabb rendűek lennének; idősebbek, orvosok, ügyvédek, papok, főnökök, hivatalos személyek, politikusok stb."
Egyetlen olyan helyzet van, ahol elfogadott az egyoldalú tegezés, a gyerek-felnőtt viszony. De már ez is tűnik el, mert a gyerekek nem tudnak magázódni. Minden másban, amit felsoroltál, kölcsönös magázódás van.l Életemben nem hallottam még olyat, hogy az orvos egyoldalúan tegezte volna a beteget, vagy az ügyvéd az ügyfelet.
Olyan néha tényleg előfordul, hogy a rendőr egyoldalúan tegezi a bűnözőt, de ezért meg nem szakad meg a szívem.
Az emberek valtoznak, a mostani generacio lazabb, egyre kevesebb a tabu. Pl regen a nok nem hordtak bikinit, ma meg olyat hordanak ami alig takar valamit.
A nyelv is hasonlokepp mukodik. A nagymamam magazta a sajat anyukajat, nemcsak minden felnottet de a vele egyidoseket is magazta ha nem ismerte oket. A munkahelyen tegezodtek abban az idoben is de van olyan szomszed akivel a mai nap magazodnak, pedig mar vagy 40-50 eve szomszedok es nagyjabol egyidosek. Regen illetlenseg volt letegezni olyat akit nem ismertel. Emlekszem, gyerekkent kerdeztem a mamamat hogy miert magazodik a vele egyidosekkel, mindig azt mondta hogy azert mert nem ismeri oket.
Manapsag meg a fiatalok tegezodnek, a kozepkoruaknal is gyakori hogy tegezodnek egymassal, kulonosen ha egy baratnak a baratjaval, rokonaval talalkoznak, boltban mar ritkabban. A fiatalok meg a boltban is tegezodnek.
A hivatalos helyeken megmaradt a magazodas, pl az orvost nem tegezed le, a hivatali dolgozoval sem tegezodtok, bar velem elofordult hogy siman letegeztek a bankban vagy a haziorvos helyettesitoje is letegezett. A haziorvos tegez, de o gyerekkorom ot ismer. Olyat is hallottam hogy a kisiskolasoknak is megengedik hogy a tanitonenit letegezzek. Nem tudom ez gyakori e, mikor en voltam kisiskolas tobb mint 20 evvel ezelott akkor meg a legrosszabb, legtiszteletlenebb gyerekek sem tegeztek a tanitokat.
„Engem kimondottan zavar, hogyha valaki tök ismeretlenül letegez.“
Engem meg módfelett zavar, ha a korosztályom, azaz hasonlóan fiatal emberek magáznak. Melyikünk sérelme az előrébb való? Ja, egyik sem. Kibírjuk mindketten szerintem. De az idő nekem dolgozik. Ahogy lazul a tekintélyelvű felfogás a társadalomban, úgy szorítja ki a tegezés a magázódást.
De amúgy lenne egy kérdésem. Mert megfigyeltem valamit. Ügyfelekkel foglalkozok és aki tegeződik, azzal mindig van egy-két jó szavunk a másikhoz a megbízott munkán kívül is. Vagy némi viccelődés is akár. Akik magázódnak, rendszerint karótnyelt, távolságtartó, rideg emberek. 10-ből 9 még fölényeskedő is. Direkt épít falakat közénk, hogy legyen valamiféle érzekelhető távolsága annak, hogy mégiscsak az ő pénzéből élek.
Te is ilyen vagy?:D
"Engem kimondottan zavar, hogyha valaki tök ismeretlenül letegez."
hát bocs, de engem meg az ilyen karót nyelt, "engem magázni kell" emberek irritálnak baromira. tényleg, a magyarok többsége azt lesi, min tud megsértődni.
jó, időseket magázom én is, orvosnál, hivatalban szintén, de egyáltalán nem zavart, mikor fogorvosnál az orvos, asszisztens tegezésre váltott, az sem, h kormányablakban az ügyintéző lány.
fiatal vagyok, ők is azok, így könnyebb is a kommunikáció.
Én 65 éves nöként azt mondom, sokkal, de sokkal egyszerübb a tegezés és semmi jelentösége sincs arra nézve, mennyire tisztelik egymást a beszédpartnerek.
Gyakorlatilag mindenkit, akivel privát kapcsolatban vagyok (azaz nem egy hivatalban ügyintézö, orvos, stb) megkérek az elsö percben, hogy tegezödjünk: az az elönyöm megvan, hogy nöként és 60+ -ként gyakorlatilag mindig nekem van "jogom" felajánlani a tegezödést.
Eddig még soha nem bántam meg, nem ért semmiféle negatív dolog emiatt, söt a legtöbb tölem jóval fiatalabb fokozottan figyel a normális hangnemre, ha már ilyen közvetlen vagyok vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!