Milyen véleményetek van arról,hogy az időseknek át kell adni a helyet a buszon/villamoson?
Személy szerint nekem nagyon elegem van abból,hogy nem tudok végigülni egy villamosutat anélkül,hogy ne kapnék néhány rosszalló pillantást/szót idősebb honfitársaimtól azért,mert nekem jutott hely egy korábbi megállóban,nekik viszont nem. Nagyon jól tudom,hogy úgy ILLIK,hogy átadjuk a helyünket az idős felszállóknak,viszont én ezt nem érzem kötelességemnek. Bár fiatal vagyok (20éves) nekem is fáj a lábam,ortopédiára járok állandóan, kilószámra szedem a vitaminokat és csonterősítőket,utazás közben én is gyűlölök állni 10-15 kilós sporttáskával a vállamon,nekem is kényelmesebb ülni,nekem is vannak olyan napjaim,amikor áldás az,hogy találok egy ülőhelyet amire lerogyhatok.
Rosszul vagyok attól,hogy amikor az idősek felszállnak megállnak fölöttem,lökdösnek a táskájukkal,hangosan sóhajtoznak, folyamatosan bámulnak,csak azért,mert fiatalon lemerészeltem ülni egy tömegközlekedési eszközön.Nektek erről mi a véleményetek?
Azért kell mert nekik fájdalmasabb és vagy károsabb au áldogálás.
Ez rád nem érvényes, neked csak akkor kéne ha egyértelmű számodra hogy a másik embernek rosszabb, mint neked lenne.
De ilyen esetben is igszából szólhatsz egy egészségesnek látszó embernek, hogy adja át.
Ez nem kortól függ, hanem általános egészségügyi állapot és/vagy az adott helyzetben fennálló helyzet függvénye. Mikor tömegközledéssel mentem több hónapja fennálló betegség miatt kórházi vizsgálatokra, természetesen ültem végig. Huszonéves korom ellenére. Tettem ezt lelkiismeret furdalás nélkül.
Egy idős nyugdíjas is lehet olyan állapotban, hogy nem gond neki végig állni pár megállót és egy fiatal is lehet leharcolva egy kemény műszak után. Japánban a dolgozó emberek élveznek elsőbbséget ilyen helyzetben. Abban is van logika.
Én ebben a helyzetben is azt mondom, hogy a világ nem fekete-fehér. Ugyanúgy idétlen balfékeknek tartom azokat, akik bár megtehetnék, de csakazértsem adják át a helyet annak, akinek egészségi állapota miatt komoly szüksége lenne rá, mint azokat, akik valamiféle előjoguknak gondolják azt, hogy nekik aztán mindenki köteles menten a helyét átadni. Helyzettől, és a körülményektől függ, hogy mi az ideális döntés. Csak ugye sokan képtelenek elfogadni, hogy nem csak ők vannak a világon, és képtelenek (vagy makacsok) a körülményeket is mérlegelni. Egy tizenéves is lehet fáradt, sőt, mily szentségtörés: akár beteg, vagy sérült is, és egyáltalán: mindenkinek joga van használni azt a közlekedési eszközt.
Egyébként meg #29 tökéletesen rávilágított a probléma gyökerére. Ha elegendő busz lenne, akkor eleve nem lenne ilyen kényszermegoldásokra szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!