Milyen véleményetek van arról,hogy az időseknek át kell adni a helyet a buszon/villamoson?
Személy szerint nekem nagyon elegem van abból,hogy nem tudok végigülni egy villamosutat anélkül,hogy ne kapnék néhány rosszalló pillantást/szót idősebb honfitársaimtól azért,mert nekem jutott hely egy korábbi megállóban,nekik viszont nem. Nagyon jól tudom,hogy úgy ILLIK,hogy átadjuk a helyünket az idős felszállóknak,viszont én ezt nem érzem kötelességemnek. Bár fiatal vagyok (20éves) nekem is fáj a lábam,ortopédiára járok állandóan, kilószámra szedem a vitaminokat és csonterősítőket,utazás közben én is gyűlölök állni 10-15 kilós sporttáskával a vállamon,nekem is kényelmesebb ülni,nekem is vannak olyan napjaim,amikor áldás az,hogy találok egy ülőhelyet amire lerogyhatok.
Rosszul vagyok attól,hogy amikor az idősek felszállnak megállnak fölöttem,lökdösnek a táskájukkal,hangosan sóhajtoznak, folyamatosan bámulnak,csak azért,mert fiatalon lemerészeltem ülni egy tömegközlekedési eszközön.Nektek erről mi a véleményetek?
Az igen.😯
Azért erre nem számítottam...
Azt hittem, hogy sokkal többen szokták átadni a helyüket a buszon/egyéb tömegközlekedési eszközön.
Én kötelességemnek érzem, hogy átadjam a helyemet idősebbeknek,terheseknek és kisgyerekeknek.
Hiába van este, hiába vagyok fáradt, hiába van minden bajom, akkor is.
Szerintem nekik sokkal nagyobb szükségük van arra, hogy üljenek, mint nekem.
(Amikor kicsi voltam, akkor türelmetlen voltam és utáltam állni a tömegközlekedési eszközökön. Ezért adom át a helyem kisebb/fiatalabb gyerekeknek)
Tök jó volt olvasni az első pár hozzászóló véleményét.
Párszor láttam olyat, hogy futnak a 10+kg-os csomagokkal a buszra, aztán úgy másznak fel a a magasabban lévő ülésre, mintha a Himaláját másznák meg 10 perc alatt O2 nélkül. Pedig van más hely is.
Ezen kívül volt olyan is, hogy a pali a busz elején felszállt, átmászott az egész csuklós buszon és a vége felé volt egy egyes ülés. Ült ott egy iskolás srác, az úr pedig, ahogy elment mellette, megveregette a vállát a "nem kell átadni a helyet?" megjegyzéssel. Ezt hárman néztük végig és azonnal szóvá is tettük, hogy máshol nincs hely?
Még egy hasonló eset, fullra tömött távolsági busz, az emberek már lépcsőn ülnek. Jön valaki,megkérdezi leülhet-e egy idősebb korú férfi mellé. A válasz az volt, hogy ő most dolgozik -amihez elfoglalta mindkét ülést. Ezzel nincs is baj, de felteszem, nem vett két jegyet.
Nyilván, ezek elég egyoldalú esetek.
A magam részéről ha nem lenne hely, felállnék. Idős vagy fiatal, akinek bármi miatt szüksége van a helyre, lényegtelen, átadnám neki a helyet.
Nem adom át, mert nem buszozok, ezért is tettem le 17 évesen a jogsit, viszont ha látok suliból hazafelé menet időseket a buszmegállóba megállok megkérdezni ki hová tart és ha arravisz az utam, elviszem.
Ennyi kitelik tőlem, nekem ez nem kerül plusz üzemanyag költségbe.
Olyan, ami a kérdésben van, hogy át "KELL" adni a helyet az idősek / várandósak / sérültek részére, ott létezik, ahol erre piktogram utal az ülés mellett. De ott is csak akkor, ha az ülések foglaltak, legalábbis majdnem mind az.
Ez a berögződés, hogy "kell", hibás nevelés következménye, azoknál jellemző, ahol a gyereket folyton rendszabályozzák és nem nevelik.
Jó esetben a helyátadás nem szabálytiszteleti kényszerből, hanem a nálunk nehezebb fizikai helyzetben levő személy iránti empátiából adódik.
Persze ez nem zárja ki, hogy azt, aki feltűnően, csak azért sem adja át a helyét annak, akinek abban a helyzetben sokkal nagyobb szüksége lenne rá, azt az ülésre rászorulók és az empatikusabb rá nem szorulók is egyhangúlag bunkónak fogják gondolni. Lehet persze ezzel a tudattal élni, csak nekem pl. nem lenne érdemes.
Rólam pl. lepereg, ha egy hülye azt gondolja rólam, hogy én vagyok a hülye, de nagyon kellemetlen számomra, ha tényleg én vagyok a hülye, és ezt egy nem hülye is így látja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!