Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Bevezessük a magyar nyelvbe a...

Bevezessük a magyar nyelvbe a nemeket, már csak politikai okokból is?

Figyelt kérdés

Majdnem minden más nyelvben vannak nemek. A magyar nyelv egy gender (semleges) nyelv és ez Magyarországon nem kívánatos.

Amelyik főnév hímnemű, az után tegyük oda ezentúl, hogy fi, a nőnemű után, hogy né.

Régen ezt már megpróbálták, de most ismét itt az alkalom a nyelvújításra. Ezúttal sikerülni fog.

Példának okáért a kankutya lesz a kutyafi, a szuka a kutyáné.

Ha hívunk valakit, akkor ezt lehetne mondani nő esetében:

Magáné, jöjjön ide!

Férfi esetében ezt:

Magafi, jöjjön ide!

Ha valakinek azt mondjuk, hogy van egy gyerekünk és az fiú, akkor elég csak annyit mondani:

Van egy gyerekfim.

Lánygyerek esetén ezt:

Van egy gyerekném.

Ha valamit odaadtunk egy nőnek, akkor ezt mondanámk:

Odaadtam őnének.

Férfi esetében ugyanez:

Odaadtam őfinek.

Nem lenne fantasztikus?

2019. febr. 19. 14:52
1 2 3
 21/24 GallitsGáborCsaba válasza:
Ja, egyébként azt elfelejtettem megkérdezni a kérdező től, hogy szerinte a politikához mi köze lehetne, hacsak nem azért hogy újabb támadási felületet biztosítsanak a harcias személyeknek meg hasonlóknak,de ez most az én teljesen őszinte véleményem ezzel kapcsolatban.
2020. ápr. 19. 16:17
 22/24 anonim ***** válasza:
70%

a fi annyit jelent hogy gyerek, fiú

a kutyafi az a hím kölyökkutya

2020. máj. 29. 11:58
 23/24 anonim ***** válasza:
100%
Egyrészt nem vagyok LMBTQfi, de ez az ötlet nem igazán tetszik, mert akkor jönnének a szabványmondatok, hogy Elment boltba helyett Elment őfi boltba vagy Őfi elment boltba
2021. dec. 28. 00:41
 24/24 anonim ***** válasza:
0%
Viccnek jó volt, de azóta az angolban elterjedt a nembináris fogalmazásmód, a homárok kedvéért. Látod-látod a konzervatívokat akartad piszkálni, aztán mégis a libbancsok lépték meg.
2022. aug. 4. 16:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!