Bevezessük a magyar nyelvbe a nemeket, már csak politikai okokból is?
Majdnem minden más nyelvben vannak nemek. A magyar nyelv egy gender (semleges) nyelv és ez Magyarországon nem kívánatos.
Amelyik főnév hímnemű, az után tegyük oda ezentúl, hogy fi, a nőnemű után, hogy né.
Régen ezt már megpróbálták, de most ismét itt az alkalom a nyelvújításra. Ezúttal sikerülni fog.
Példának okáért a kankutya lesz a kutyafi, a szuka a kutyáné.
Ha hívunk valakit, akkor ezt lehetne mondani nő esetében:
Magáné, jöjjön ide!
Férfi esetében ezt:
Magafi, jöjjön ide!
Ha valakinek azt mondjuk, hogy van egy gyerekünk és az fiú, akkor elég csak annyit mondani:
Van egy gyerekfim.
Lánygyerek esetén ezt:
Van egy gyerekném.
Ha valamit odaadtunk egy nőnek, akkor ezt mondanámk:
Odaadtam őnének.
Férfi esetében ugyanez:
Odaadtam őfinek.
Nem lenne fantasztikus?
Nincs értelme, jobb, ahogy van.
Azt tudod, hogy a németeknél rendszeresen vannak még parlamenti javaslatok is a der-die-das eltörlésére?
A kínaiak műszőrt ragasztanak magukra, mert szőrtelenek, a szőrös népek megszabadulnak a szőrzetüktől.
Mi lenne, ha mindenki azzal békélne meg, amit neki osztott a sors?
Kitérő: szerintem egyre kevesebbet használjuk a nővér-hug, öccs-bátty szót, hanem csak a testvért. Ezellen tegyünk, használjuk a jobb lehetőségeket.
A magázódást viszont eltörölhetnénk. Ahogy az angolok is elhagyták.
Sok idősebb embernek micsoda öröm lenne, ha újra fiatalnak érezhetné magát amiatt, mert mindenki tegezi?
A dolgok okosban megoldását is nagyban segítené, ha még az először találkozók is úgy beszélnének egymással, mintha már egy pertu után lennének?
Bemennél a polgármesterhez: Kérlek alássan, megoldható az én kis kérésem? Nem leszek hálátlan, közben már tolod is előre az asztalon a kis borítékodat, benne egy szerény összeggel. Ő nem fog ezen megsértődni, hiszen már eleve tegeződtök. Sőt! Lehet, hogy a borítékot visszacsúsztatja majd, hiszen akivel ilyen jó tegező viszonyban van, annak barátilag is elintézhet egy kis szívességet.
Elmondani is nehéz lenne, nemhogy leírni, mennyi előnnyel járna.
Fantasztikus lenne. Fantasztikus nagy hülyeség. Beleértve a magázódás/tegeződés egységesítését.
Szerencsére a nyelv túléli az ilyen tévutakat.
Na és mi haszna lenne ebből bárkinek?
Egyébként az angoloknál épp a bizalmasabb forma (mondhatni a tegeződés) kopott ki a nyelvből. Azaz nem tűnt el teljesen, de ma már csak egyfajta archaizálásként használják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!