Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Bevezessük a magyar nyelvbe a...

Bevezessük a magyar nyelvbe a nemeket, már csak politikai okokból is?

Figyelt kérdés

Majdnem minden más nyelvben vannak nemek. A magyar nyelv egy gender (semleges) nyelv és ez Magyarországon nem kívánatos.

Amelyik főnév hímnemű, az után tegyük oda ezentúl, hogy fi, a nőnemű után, hogy né.

Régen ezt már megpróbálták, de most ismét itt az alkalom a nyelvújításra. Ezúttal sikerülni fog.

Példának okáért a kankutya lesz a kutyafi, a szuka a kutyáné.

Ha hívunk valakit, akkor ezt lehetne mondani nő esetében:

Magáné, jöjjön ide!

Férfi esetében ezt:

Magafi, jöjjön ide!

Ha valakinek azt mondjuk, hogy van egy gyerekünk és az fiú, akkor elég csak annyit mondani:

Van egy gyerekfim.

Lánygyerek esetén ezt:

Van egy gyerekném.

Ha valamit odaadtunk egy nőnek, akkor ezt mondanámk:

Odaadtam őnének.

Férfi esetében ugyanez:

Odaadtam őfinek.

Nem lenne fantasztikus?

2019. febr. 19. 14:52
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Most hogy írtad, ilyesmit én is tanultam. Dereng, hogy nekem azt tanították, hogy a maga és a te, a ye és a thou olvadt össze, ebből lett a you. Valahogy feleslegessé vált a külön tegezés és magázás. Meg hogy a tévhittel ellentétben az amerikaiak nyelvezete közelebb áll az eredeti angolhoz és az britek nyelve változott meg jobban.

Ezek mind attól is függenek, hogy a nyelvészek mikor mit tartanak elfogadottnak. Később lehet, hogy mást fognak gondolni.

2019. febr. 19. 19:05
 12/24 anonim ***** válasza:
74%

Majdnem minden más nyelvben vannak nemek.

Ez nem biztos, hogy így van. A statisztikád torzít, mert jelentős részben indoeurópai nyelvekből áll, mivel azokat ismered.

2019. febr. 19. 19:22
 13/24 anonim ***** válasza:
66%
Csak KÉT nemet akarsz bevezetni a nyelvbe? Pffff bigott....
2019. febr. 19. 19:39
 14/24 A kérdező kommentje:

A semlegesnem maradhat. Ez már három. Vagy a plusz egy fő. Ez már négy. Az egyik Star Trek részben volt, hogy az egyik faj szaporodásához kellett egy harmadik nem is. Gondolom, az nézte közben a másik kettőt. Náluk anélkül nem ment. Nekünk meg akkor nem megy, ha néznek közben. Ezért nem születik a sok gyerek. Mindenhol kamerák, kíváncsi szomszédok és a hálószobákban ott drukkoló kormány. Csoda, ha lámpalázuk van a népeknek a műveleti területen?

De ez már demográfia. Elkalandoztam. Vissza a grammatikához. Van valakinek még jó ötlete?

2019. febr. 19. 21:59
 15/24 anonim ***** válasza:
55%

"Majdnem minden más nyelvben vannak nemek."

Agymosott europid!

Hányszor hallom, hogy a magyar nyelv micsoda kuriózum, mert ez, meg az, meg amaz és minden másképp van... A valóság meg az, hogy ezen a bolygón nyelvek ezrei és nyelvcsaládok százai millió szempontból ugyanúgy működnek, mint a magyar... épp csak az az egy szem kicsavart indoeurópai nem, jellemzően azoknak is csak néhány elfajult nyugat-európai példánya. Iszonyatosan szűk a látókörötök, persze ez a vasfüggőny beszakadásával ránk zúdult totálisan egyirányú minden mást kisöprő kulturális özön hibája.

2019. febr. 19. 22:57
 16/24 A kérdező kommentje:
Erre vigyázz előző: magas lóról nagyot lehet esni.
2019. febr. 21. 16:15
 17/24 Vree ***** válasza:
100%
Miért, te irigyled, hogy az angol nem tud megemlíteni egy ismeretlent, amíg ki nem derítette a nevét,és a gyáva they (ők, tbsz)-hez kénytelen folyamodni, ha ismeretlenekről beszél? Irigyled, hogy a meleg-transz egyenlőségi cirkusz miatt sokan (heterók is) már kiírják a bemutatkozójukba, hogy őket he vagy she-vel szabad-e megnevezni? Sok minden okos dolog van, amit más nyelvekből átlehetne venni, de te pont a hülyeségeket adoptálnád? Jajj. Nagyon jaj.
2019. febr. 22. 17:55
 18/24 Vree ***** válasza:
51%

^Annak ellenére, hogy a fentieket lemínuszozták, végig igazuk van.

Kérdező egy tapasztalatlan kölyök akit kicsit elkapott a nyugat-mánia. Az angolból feltehetőleg a he/she-ig jutott csak még, azért azt és onnan akarja átvenni.

Én várnék a nyelvreformmal,amíg egy kicsit kiteljesedik az angol nyelvtudásom (hogy más különbségekre is rálátásom legyen) és megismerek netalántán nem-nyugati nyelveket is? Esetleg? :D

2019. febr. 22. 17:59
 19/24 A kérdező kommentje:

"Kérdező egy tapasztalatlan kölyök"

A gyerekek nem ismerik fel az iróniát. A tapasztalatlan kölyök nem én vagyok.

:)

(Így, zárójelben: A kérdést eredetileg nem is a nyelvek témában tettem fel, talán ez tévesztett meg téged.)

2019. febr. 24. 10:13
 20/24 GallitsGáborCsaba válasza:
Véleményem szerint a kérdező egy régies vagy legalábbis régóta sokszor hallottam ezt a nyelvészethez tartozó kérdéskör eddig sok hasonló és sok ellentétes megoldásokról hallottam még olvastam,bár én is csak kíváncsi érdeklődő vagyok és tudtommal több mint 200 évvel ezelőtt is előkerült ez a téma más hasonló nyelvészeti kérdésekkel és én kis korom óta használom az eddig megtanult nyelvi formákat és szeretném jelezni a kérdést feltevőnek, hogy a -né végződés mindig valakinek a feleségére utal és ezért sem lenne megfelelő annak kifejezésére amire az ötleted szerint szolgálna,de ez is nyelvészeti kérdés amivel kapcsolatban szerintem a nyelvészek foglalkoztak és talán vannak akik még mindig foglalkoznak.
2020. ápr. 19. 16:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!