A határon túliak kétnyelvűek?
Figyelt kérdés
2018. dec. 18. 14:45
1/9 anonim válasza:
Sokan beszélik második nyelvként az adott ország nyelvét, van aki tényleg kétnyelvű, van aki csak magyarul tud, van aki meg csak az adott ország nyelvén.
3/9 anonim válasza:
Igen. Bár vannak sokan (főleg idősebbek) akik az ország nyelvével hadilábon állnak, meg olyanok is akik magyarul csak a konyhanyelvet tudják.
4/9 anonim válasza:
Kétnyelvűség alatt azt érted, hogy anyanyelvi szinten beszéli a magyar és az adott ország, pl. szlovák nyelvet?
Mert ha így, akkor dehogy... Max. ott, ahol az egyik szülő magyar, a másik szlovák. De ha magyarok a szülők, akkor ugyanúgy tanulják a másik nyelvet, mint mi iskolában az angolt. Nekik magyar az anyanyelvük, a másik nyelv meg egy tanult nyelv.
5/9 anonim válasza:
En Erdelyi vagyok es alig tudok romanul...
6/9 anonim válasza:
Az elit (ideértve az értelmiséget is) kiválóan beszéli az ország nyelvét, az átlag magyar pedig úgy-ahogy.
7/9 anonim válasza:
Leginkább attól függ, hogy hol laknak. Székelyföldön pl. nem jellemző, hogy beszélnének oláhul (legalábbis nem túl magas szinten), sőt, inkább az ott élő oláhok tudnak magyarul, mivel ott a nagy többség magyar. Ugyanez igaz Kárpátalja határmenti sávjára (Beregszász és környéke). A szórványvidékeken élő magyarok viszont gyakran jobban beszélik a megszállók nyelvét, mint a magyart.
8/9 anonim válasza:
7-eshez csatlakozom. Ugyanezt tapasztaltam Felvidéken is. A határmenti sávban nagyon sokan itt dolgoznak Magyarországon. A lakóhelyük is zömmel magyar anyanyelvű, gyakorlatilag nincs is szükségük a szlovák nyelvre. Alapszinten beszélnek, ha meg valami komolyabb hivatalos ügy van, akkor visznek magukkal valakit, aki jobban beszél.
9/9 anonim válasza:
Mit értesz kétnyelvűség alatt? Én azt, amikor két nyelvet anyanyelvi szinten beszél az illető. Ahogy írták előttem, ez leginkább csak a vegyes családokra jellemző.
Ettől függetlenül van sok határon túli, aki nagyon magas, C1, vagy afölötti szinten sajátította el az adott idegen nyelvet, de ennek az ellenkezőjére is bőven van példa. Ezeket a csoportokat azonban nem tekintem kétnyelvűnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!