Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Akik kétnyelvűek milyen...

Akik kétnyelvűek milyen nyelven gondolkodnak?

Figyelt kérdés
Az egyik nyelv közelebb áll hozzájuk? Ha igen ez mitől függ? Szülőhazától, szülőtől, vagy csak szimplán amelyiket többet használja, esetleg teljesen véletlenszerű, hogy melyik nyelv a szimpatikusabb? Vagy egyik országban így, a másikban úgy, attól függ, hogy a "normális"? Esetleg mikor, hogy? Van úgy, hogy egy gondolat sort elkezdenek x nyelven, de már a másikon fejezik be? Előre is köszönöm a válaszokat!

2013. máj. 12. 22:56
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
78%
Éppen hol vagyok, melyik nyelvben élek benne. Egy-két nap és teljesen átállok. De vannak olyan dolgok (pl. a szorzó tábla), amik mindig egy nyelvhez kötődnek - általában attól függően, hogy hol tanultam meg.
2013. máj. 12. 23:22
 2/14 anonim ***** válasza:
86%
Azon a nyelven, amin a tanulmányaimat végeztem.
2013. máj. 12. 23:40
 3/14 mustafa33 ***** válasza:
29%

Mi az hogy kétnyelvű? Esetleg a kígyó.

Az anyanyelv az anyanyelv. A többi tanult nyelv. Aki nem anyanyelven gondolkodik (számol, imádkozik) az nem kétnyelvű, hanem nyelvváltó.

Nekem a magyar az anyanyelvem, ezt tanultam anyámtól. Háromévesen kezdtem gagyogni németűl, a szomszéd gyerekektől eltanulva, ötévesen szlovákul az óvodában (tovább ezen a nyelven az iskolák). Mégsem vagyok többnyelvű. Csak vannak nyelvek az anyanyelvemen kívűl amiket megtanultam (mellékes mikor). Kétnyelvű esetleg az aki vegyesházasságban születik és egyszerre tanulja a kettőt. De ez ritkaság, mindig van egy domináns nyelv, vegyesházasság esetén rendszerint az államnyelvű szülő nyelve.

2013. máj. 13. 02:33
 4/14 anonim ***** válasza:
82%

Egyformán beszélem a 2 nyelvet, nem tudok különbséget tenni köztük.

Általában ahol, vagy akivel vagyok, az határozza meg, hogy milyen nyelven gondolkodok.

2013. máj. 13. 07:07
 5/14 anonim ***** válasza:
71%

Akár mindkettőn.

De szerintem azon amit áéppen leginkább használnak.

2013. máj. 13. 10:17
 6/14 A kérdező kommentje:
mustafa33: Azokra az emberekre gondoltam, akinek más-más nemzetiségű szüleik vannak, tehát egészen csecsemő korától kezdve 2 nyelven beszélnek hozzá. Gondolom azt te is tudod, hogy más óvónénitől/tanártól/szomszédoktól eltanult nyelv, mint az, amin a szüleid szólnak hozzád.
2013. máj. 13. 15:34
 7/14 mustafa33 ***** válasza:
0%
Utolsó előtti mondatomban nem ugyanezt mondtam?
2013. máj. 13. 22:43
 8/14 mustafa33 ***** válasza:
15%

És sajnos általában az a gyakorlat, hogy vegyesházasságban a kissebségi szülő alkalmazkodik nyelvben a többségihez feladja identitását és a gyereket nem is tanítják csak az államnyelvre.

Sajnos ez nagyon gyakori, az ilyen gyerek szokta mondani, hogy "babka vedela po maďarsky" (a nagyi tudott magyarul) és ezek az esetek amikor az a bizonyos nagyi nem érti az unoka szavát (és viszont) , mert hogy "majd tudjon a gyerek érvényesülni, magyarul úgyis megtanul az utcán". Legjobb esetben valami torz konyhanyelvet. Ilyenképen: párkit ettem horcsicával meg rozskival és zsuvacskát rágtam utána meg sárga málnát ittam és tyepláki volt rajtam meg tricsko, aztán mentem az úradra jelentkezni, hogy adjanak podporát. Na ez minden, csak nem kétnyelvűség.

2013. máj. 13. 22:54
 9/14 anonim ***** válasza:
82%
Mikor hogy. Függ attól, hogy éppen melyik nyelv kell, de ha egymás között vannak, akkor akár egy mondaton belül is kódot váltanak. Ennek is kommunikációs értéke van.
2013. máj. 14. 17:35
 10/14 A kérdező kommentje:
mustafa33: Ez mind szép és jó (vagy nem), de NEM ERRŐL SZÓLT A KÉRDÉS, hanem az általad említett ritka kivételről. Mert őket nevezik kétnyelvűeknek (akár tetszik, akár nem, ez a hivatalos szó.) Tessék: apai ágon a nagymamám lengyel, apám mégsem kétnyelvű, mert nem az anyja tanította, hanem tanár már egyetemista korában. Amit leírtál mind igaz volt, de sokra nem megyek vele ugyanis nem a kérdésre válaszoltál.
2013. máj. 14. 20:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!