Hogyan kell helyesen kiejteni az Ian nevet?
Figyelt kérdés
Hallottam már "ájen"-nek, "íen"-nek és "éjen"-nek is... Melyik a helyes?2017. dec. 30. 11:01
1/10 anonim válasza:
Én "Ájen"-re emlékszem, és hallottam úgy többször is, de most megnéztem néhány keresztneves oldalt, és ott EE-uh-n (lényegében Ien, e egy kicsit az ö felé hajlik) kiejtésnek van írva.
2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ.
2017. dec. 30. 11:11
3/10 chtt válasza:
az első kettő(a harmadikat még nem hallottam:)
4/10 anonim válasza:
5/10 anonim válasza:
Függ a nyelvterülettől. Van ahol Ájen, van ahol Ien.
6/10 anonim válasza:
Én soha nem hallottam "Ájen"-nek, csak "Ien"-nek. Ami egyébként következik abból, hogy a héber-latin eredetű Iohannes/Johannes/Ioannes stb. nevekből jön.
Itt is végighallgattam majdnem az összeset, és "Ien"-nek mondja mindenki:
7/10 chtt válasza:
Kíváncsiságból belenéztem a Longman kiejtési szótárba is:
első helyen az "ien" van, utána dőlt betűkkel: in AmE sometimes ajen (persze foneikai jelekkel, nem így magyarosan:)
9/10 anonim válasza:
I(j)en-nek hallottam Angliában, a "j" ejtése nagyon rövid, tehát nem úgy ejtettük mint a magyar "ilyen" szót.
Ájen-nek még sosem hallottam viszont hallottam "i(j)án"-nek igen.
10/10 anonim válasza:
Az "Ián" kiejtés skót akcentusra utalhat esetleg. Ami egyébként a névnek egy régebbi, Iain alakjából jön. Ez az alak ma már viszonylag ritka, de azért előfordul (lásd pl. Iain Glen, aki a Trónok harcában Jorah Mormontot alakítja.) Kiejtés szempontjából viszont nincs eltérés, ezt is "Ien"-nek mondják a legtöbb helyen (pl. az említett személy is, annak ellenére, hogy skót).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!