Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A svájci német miben különbözi...

A svájci német miben különbözik a (pl gimiben tanult) némettől?

Figyelt kérdés
Tudtok erre pl-t mondani?Teljesen másképp beszélnek?Nem is értené meg egy németül beszélő ember amit 1 svájci mond?(tudom hogy ezen kívül még 3 nyelvet beszélnek ott de most csak a német része érdekelne!)
2010. jún. 1. 19:21
1 2 3
 21/25 anonim válasza:
51%

Sziasztok!

Nekem saját tapasztalataim vannak a svájciakkal!Ugyanis ahova én járok suliba ott cserediákokként fogadunk svájciakat és tavasszal mi is megyünk! Itt van a suli honlapja Zürichből jönnek! [link]

Úgy van,hogy a saját környezetükből megtanulják a saját anya nyelvüket! És az iskolában tanulják,a német-németet!Pont tegnapelőtt mentek el(október2-6 voltak itt)Nagyon krákogós az ő nyelvük,tanítottak is mindenre minket!Sok szavuk van ami eltér,és nagyon nem szeretik a németet,ha nem lenne ez a nyelvük,biztos nem tanulnák!Angolul és franciául jobban tudnak,mint német-németül!

2011. okt. 8. 10:38
 22/25 anonim ***** válasza:
Egyetértek azzal, aki szerint külön nyelv. Pl. a nyelvtanja is teljesen más, asszem a Genitiv nincs is benne. Nem is értem, miért nem kiáltják ki külön nyelvnek.
2011. nov. 10. 14:58
 23/25 anonim válasza:

Teljesen másként. A németeknek is 2-3 hét kell (saját elmondásuk szerint) hogy megértsék. Én 1,5 éve élek Svájcban, és fél év kellett, hogy megértsem. De a sima hochdeutsch-al is elboldogulsz. A francia részről meg inkább ne is beszéljünk, ők fel vannak háborodva ha nem tudsz franciául, ők meg se németül se angolul egy kukkot se.

Amúgy egy kis svájci német ízelítő: http://www.youtube.com/watch?v=E882qqQZIjo

http://www.youtube.com/watch?v=v2DssVQ84jk&feature=share (bár ebben a refrén ugye angol... de ezt itt most rommá játssza a rádió)

És ajánlanám figyelmedbe még ezt az oldalt: [link]

2012. máj. 7. 20:56
 24/25 anonim válasza:

Zum Beispiel:

Etwas=öppis

gewesen=gsi

weisst du=gäu

2012. okt. 14. 19:28
 25/25 kókuszmester válasza:

rengeteg különbség van egy német nem érti egyáltalán :-)

énis itt élek, én az elején csak angolul beszéltem, aztán hallás alapján tanultam nyelvet, itt külön szótár van hochdeutsch és schwiizerdiitsch között.. nagyon sokmindenre rájöttem hogy pl a wotsch az a willst ésatöbbi :-) de interneten is sokmindent találsz

2013. dec. 12. 22:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!