Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A svájci német miben különbözi...

A svájci német miben különbözik a (pl gimiben tanult) némettől?

Figyelt kérdés
Tudtok erre pl-t mondani?Teljesen másképp beszélnek?Nem is értené meg egy németül beszélő ember amit 1 svájci mond?(tudom hogy ezen kívül még 3 nyelvet beszélnek ott de most csak a német része érdekelne!)
2010. jún. 1. 19:21
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
81%

Egy rajna-vidéki sem ért meg egy berlinit. Nem hogy egy svájcit!

Konkrét példát nem tudok, de kiejtésben ég és föld a különbség.

2010. jún. 1. 19:29
 2/25 anonim válasza:
92%
Mondhatni a 3 nyelv valamilyen szinten keveredett, illetve a kiejtés és más szavakat használnak jó pár dologra, még a német nyelvtanulásom elején tanultunk róla, de konkrét példákat én se tudok mondani, de arra emlékszem, hogy eléggé eltértek a szavak + kiejtés is.
2010. jún. 1. 19:38
 3/25 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
48%

Pl. Schweizer Deutsch az kb. svüccer tüccs.

De nem igazán értek hozzá, tanultam ugyan németül, de csak emlékszem egyszer az angoltanárom beszélt svájciul és padlón voltunk a röhögéstől.

Youtube-on nincs valami róla?

2010. jún. 1. 19:52
 4/25 anonim ***** válasza:
92%
hallottál már bajort beszélni? azt az átlag német még éppen hogy megérti (azért a német tévében feliratozzák), a svájcit szinte egyáltalán nem.
2010. jún. 1. 20:18
 5/25 A kérdező kommentje:
ó de durva :S de én úgy tudom hogy a rendes németet is tudják!ez meg amit beszélnek vmi dialekt! :) nem? am köszi az eddigi válaszokat :)
2010. jún. 1. 20:26
 6/25 anonim ***** válasza:
94%

A svájci német nyelv (Schwitzerdütsch) eléggé eltér a Németországitól. Én német szakos voltam a főiskolán, de amikor svájci szöveget hallgattunk/olvastunk, nem sokat értettem belőle. Ki lehet következtetni bizonyos szavakat, de mindent szinte lehetetlen megérteni. Ismerik a "rendes" németet is (Hochdeutsch), az újságokban, tv-ben mindkét változtot használják: a helyi nyelvjárást és a Hochdeutschot is.

A gyerekek először szinte kizárólag nyelvjárásban (értsd: az adott városra jellemző nyelvjárásban, mert városonként is eltér) beszélnek, és az iskolában tanulják meg a Hochdeutschot.

2010. jún. 2. 13:20
 7/25 A kérdező kommentje:
köszi szépen:)
2010. jún. 2. 15:21
 8/25 anonim ***** válasza:
94%

Nagyon különbözik. A kiejtés más, de nyelvtani szerkezetek is eltérnek (pl. nincsen genitiv a svájciban), mások a névmások, névelők stb., és a szókincs is erősen eltér.

A svájci "német" annyira eltér a némettől, hogy ha a holland külön nyelv a némettől, akkor ez is az. Megszokás kérdése, hogy ezt mégis "németnek" nevezik.

2010. jún. 2. 16:38
 9/25 anonim ***** válasza:
63%

"de én úgy tudom hogy a rendes németet is tudják"

Mit értesz rendes német alatt? A németek nem olyanok, mint a magyarok, hogy van egy standard nyelv és vannak kisebb számban előforduló dialektusok. A németeknél minden tartományban más dialektust beszélnek. Van ahol még egy tartományon belül többet is. És ezek csak nagy erőfeszítések árán értik meg egymást, nem ritkán egyáltalán nem. A Hochdeutsch-ot használják egyfajta irodalmi nyelvként, de ez csak mesterséges képződmény. (Mármint amiatt az, mert azt választották ki erre a célra. Azt talán többen megértik, de azt sem mindenki.)

2010. jún. 2. 18:27
 10/25 A kérdező kommentje:
Akkor most azzal a némettel amit gimnáziumban tanítanak mivan?hiába tanulom meg se értenének vagy mi?
2010. jún. 2. 18:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!