A svájci német miben különbözik a (pl gimiben tanult) némettől?
Egy rajna-vidéki sem ért meg egy berlinit. Nem hogy egy svájcit!
Konkrét példát nem tudok, de kiejtésben ég és föld a különbség.
Pl. Schweizer Deutsch az kb. svüccer tüccs.
De nem igazán értek hozzá, tanultam ugyan németül, de csak emlékszem egyszer az angoltanárom beszélt svájciul és padlón voltunk a röhögéstől.
Youtube-on nincs valami róla?
A svájci német nyelv (Schwitzerdütsch) eléggé eltér a Németországitól. Én német szakos voltam a főiskolán, de amikor svájci szöveget hallgattunk/olvastunk, nem sokat értettem belőle. Ki lehet következtetni bizonyos szavakat, de mindent szinte lehetetlen megérteni. Ismerik a "rendes" németet is (Hochdeutsch), az újságokban, tv-ben mindkét változtot használják: a helyi nyelvjárást és a Hochdeutschot is.
A gyerekek először szinte kizárólag nyelvjárásban (értsd: az adott városra jellemző nyelvjárásban, mert városonként is eltér) beszélnek, és az iskolában tanulják meg a Hochdeutschot.
Nagyon különbözik. A kiejtés más, de nyelvtani szerkezetek is eltérnek (pl. nincsen genitiv a svájciban), mások a névmások, névelők stb., és a szókincs is erősen eltér.
A svájci "német" annyira eltér a némettől, hogy ha a holland külön nyelv a némettől, akkor ez is az. Megszokás kérdése, hogy ezt mégis "németnek" nevezik.
"de én úgy tudom hogy a rendes németet is tudják"
Mit értesz rendes német alatt? A németek nem olyanok, mint a magyarok, hogy van egy standard nyelv és vannak kisebb számban előforduló dialektusok. A németeknél minden tartományban más dialektust beszélnek. Van ahol még egy tartományon belül többet is. És ezek csak nagy erőfeszítések árán értik meg egymást, nem ritkán egyáltalán nem. A Hochdeutsch-ot használják egyfajta irodalmi nyelvként, de ez csak mesterséges képződmény. (Mármint amiatt az, mert azt választották ki erre a célra. Azt talán többen megértik, de azt sem mindenki.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!