Mit jelent az a szó hogy közönséges? Ha valami rosszat jelent, akkor azt miért?
Itt láttam először egy kérdésnél hogy rossz értelemben használják. Többen is. Élőben még senkitől nem hallottam de filmek alatt nem úgy használták, hanem... angolul mondták hogy ordinary és a többi jelentése az, ahogy én is tudtam, hétköznapi, átlagos, stb:
[link] (ott vannak a rokonértelmű szavak)
Ha magából a szóból akarok következtetni akkor is arra jutok hogy ezt jelenti, mert közönség - soksok ember, fel se tűnne ha egyel kevesebben lennének, olyan egyformák...:D
Csőcselék, köznép, alsó népréteg, v. osztály, tömeg, nép, népség, parasztság, polgárság, munkásnép', adófizető, közönséges ember, bugris, proletár, kisember, mitugrász, munkás, napszámos, kézműves, kőműves, zsellér. ...
Egyszerű, közönséges, könnyen érthető, keresetlen, népszerű, nem ékes, cicomázatlan
Ízléstelen, rossz ízlésű, ferde, tapintatlan, otromba, goromba, faragatlan, közönséges, bárdolatlan, csiszolatlan, parasztos, pórias. Elavult, régimódi, régi világból való, régi divatú, régi szabású, idejét múlt, időszerűtlen, ...
ezeket találtam a szinoníma szótárban.-D
Köszönöm a válaszokat, erre gondoltam én is 3. válaszoló. Szerintem ezt helytelenül használják(aki a közönséges szót önmagába használja mint 'rossz' melléknevet vagy mit).
Kivéve talán ha a középkorból ered még, de nem tudom...
Alapvetően az angol "ordinary" szót nem "közönséges"-nek, hanem "megszokott"-nak, vagy "szokásos"-nak szoktuk fordítani.
Az angol "közönséges" az a "vulgar" :)
A szó amúgy latin eredetű, még a római birodalomban használták a köznépre utalva, ami ugye a fennkölt patríciusoknak alantas valami volt, és így használták lekicsinylő, derogatív jelzőként.
Amúgy ilyen hellyel-közzel ennek az átvétele a ma már magyarban nagyon ritkán használt, régiesnek ható "ordenáré" jelző is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!