Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent az a szó hogy...

Mit jelent az a szó hogy közönséges? Ha valami rosszat jelent, akkor azt miért?

Figyelt kérdés

Itt láttam először egy kérdésnél hogy rossz értelemben használják. Többen is. Élőben még senkitől nem hallottam de filmek alatt nem úgy használták, hanem... angolul mondták hogy ordinary és a többi jelentése az, ahogy én is tudtam, hétköznapi, átlagos, stb:

[link] (ott vannak a rokonértelmű szavak)

Ha magából a szóból akarok következtetni akkor is arra jutok hogy ezt jelenti, mert közönség - soksok ember, fel se tűnne ha egyel kevesebben lennének, olyan egyformák...:D

2010. máj. 17. 21:10
 1/6 anonim ***** válasza:
Közönséges= parasztos, pórias, parlagi, polgári; alacsony sorsú v. származású; pallérozatlan, neveletlen, bárdolatlan, csiszolatlan, durva, tanulatlan, tudatlan.
2010. máj. 17. 21:19
 2/6 anonim ***** válasza:

Csőcselék, köznép, alsó népréteg, v. osztály, tömeg, nép, népség, parasztság, polgárság, munkásnép', adófizető, közönséges ember, bugris, proletár, kisember, mitugrász, munkás, napszámos, kézműves, kőműves, zsellér. ...

Egyszerű, közönséges, könnyen érthető, keresetlen, népszerű, nem ékes, cicomázatlan

Ízléstelen, rossz ízlésű, ferde, tapintatlan, otromba, goromba, faragatlan, közönséges, bárdolatlan, csiszolatlan, parasztos, pórias. Elavult, régimódi, régi világból való, régi divatú, régi szabású, idejét múlt, időszerűtlen, ...

ezeket találtam a szinoníma szótárban.-D

2010. máj. 17. 21:22
 3/6 anonim ***** válasza:
A közönséges, sértésként használva, egy sima rövidülés. Régebben ezt követte egy sértés, például közönséges r*banc, paraszt, de mára csak a "felvezetője" maradt meg.
2010. máj. 17. 21:36
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, erre gondoltam én is 3. válaszoló. Szerintem ezt helytelenül használják(aki a közönséges szót önmagába használja mint 'rossz' melléknevet vagy mit).

Kivéve talán ha a középkorból ered még, de nem tudom...

2010. máj. 17. 21:53
 5/6 anonim ***** válasza:
Én se szeretem a szót ilyen értelemben, de nincsen olyan hogy helytelenül használják, ha már ilyen széles körben elterjedt mint ez. Pl. a mentős is helytelen elvileg, mert eredetileg a mentők azok voltak akik a mentőautóban dolgoztak, később lett az hogy már az autót kezdték tévesen mentőnek nevezni, majd mentősnek a mentőt. Na de ma már ez annyira általános, hogy szerintem ostobaság lenne a szó története miatt helytelennek nevezni. Az amatőr nyelvművelők például abba sosem gondolnak bele, mikor egy eredeti alakot védenek, hogy lehet hogy már az is egy helytelen használat miatt jött létre.
2010. máj. 18. 00:43
 6/6 Fingkirály ***** válasza:

Alapvetően az angol "ordinary" szót nem "közönséges"-nek, hanem "megszokott"-nak, vagy "szokásos"-nak szoktuk fordítani.

Az angol "közönséges" az a "vulgar" :)

A szó amúgy latin eredetű, még a római birodalomban használták a köznépre utalva, ami ugye a fennkölt patríciusoknak alantas valami volt, és így használták lekicsinylő, derogatív jelzőként.

Amúgy ilyen hellyel-közzel ennek az átvétele a ma már magyarban nagyon ritkán használt, régiesnek ható "ordenáré" jelző is :)

2015. máj. 6. 13:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!