Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Számotokra mi a legbosszantóbb...

Számotokra mi a legbosszantóbb helyesírási hiba?

Figyelt kérdés

#internet #helyesírás #fórum #komment #nyelvtan #magyar nyelv #hozzászólás #alig bírom megállni #hogy ne szóljak érte :P
2017. márc. 30. 09:20
1 2 3
 11/26 33/6 válasza:
60%

álamfő by Schmitt Pál

Az egész egyébként jól hangzó életrajzát komolytalanná tette vele a vén hülye, csak azért írtam nagybetűvel a nevét,

mert a helyesírás a téma.

2017. márc. 31. 06:20
 12/26 A kérdező kommentje:

#2 anál :D ez nagyon vicces, még nem találkoztam vele.

Jókat írtok. Azért jutott eszembe, hogy megkérdezem, mert mostanában az interneten gyakorlatilag nem látok helyesen leírt igekötős igét. Valószínűleg ezért zavar annyira, elképesztően gyakori.

2017. márc. 31. 09:46
 13/26 anonim válasza:
0%
engemet anyira nem iggazán boszantanak a hejessirási hibák nemértem mért kel ezen anyira ki akadni hogy valaki néha nemír le hejessen egy szótt nincs aban semi küllönös de eszt most nem azér irom hogy bárkitt meg sértsek vele csak engemet nem zavar eggyáltalán ha valaki nemír hejessen
2017. márc. 31. 11:25
 14/26 Ali Tepelenti válasza:
100%

Számomra a "lehet" és "szabad" fogalmak összekeverése, ráadásul ez az írott sajtóban és a TV-ben is mindennapos:

Pl.: "Holnaptól nem lehet dohányozni a közintézményekben." Dehogynem lehet - legfeljebb büntetik - de nem szabad! Óriási különbség, mert amit nem lehet, az gyakorlatilag lehetetlen, amit nem szabad, az pedig egyszerűen tilos!

A másik pedig a "szabadna", amitől falnak megyek, mert "szabadni" ige - pardon főnévi igenév - nincsen! Helyesen: nem volna szabad.

2017. márc. 31. 12:29
 15/26 anonim válasza:
Hüje.../Hihihi
2017. márc. 31. 13:23
 16/26 anonim ***** válasza:

Ali Telepenti: Ha már a "Nyelvek" kategóriában vagyunk, engedd meg, hogy egy hibádat kijavítsam, vagy, ha nem hiba, és én tudom rosszul, akkor azt engedd meg, hogy tanuljak az esetből.

Amit leírtál (lehet/szabad), az hibának valóban hiba, de véletlenül az ilyeneket nem nyelvhelyességi hibának hívják? Technikailag nincs köze az íráshoz. Én ugyanabba a kategóriába sorolnám, mint azt, amikor valaki "el kell menjek"-et ír "el kell, hogy menjek" helyett (ez a saját hibám, a mai napig tudatosan kell ügyeljek, mert szinte mindig rosszul írom/mondom pedig alapvetően elég helyesen használom a nyelvet).

2017. márc. 31. 14:52
 17/26 A kérdező kommentje:
Igazad van, de az is bosszantó, főleg, ha olyan szervezet követi el, amelyik nyilvánosan kommunikál. Sírok, amikor tévében, vagy óriásplakáton van valami helytelenül, nagyon káros és igazán figyelhetnének rá.
2017. márc. 31. 15:02
 18/26 anonim ***** válasza:
Nekem is a -ban/-ben helyetti -ba/-be, ami nagyon fájdalmas. Az egyik egy helyzet, a másik egy irány. Ez igazából nem helyesírási hiba, hanem a nyelv ismeretének hiánya, amit nem az iskolában kéne megtanulni. Hanem eleve rendelkezni kéne ezzel a megkülönböztetési képességgel - műveltségi szinttől függetlenül -, ha egyszer valakinek magyar az anyanyelve. Egyébként soha nem szoktam kukacoskodni mások helyesírásában, de ha nagyon botrányos, hát az kiállít egy bizonyítványt az illetőről.
2017. ápr. 1. 00:00
 19/26 anonim válasza:
100%

#14 Ali Tepelenti, szabadjon felhívnom a figyelmedet az alábbira ( [link]

Kérdés: "Mostanában sűrűn hallani, hogy „szabadna” (pl.: „Nem szabadna bemenni.”).

Szerintem ennek a szónak – mivel melléknév – nincs feltételes módja, ennek ellenére régóta használják a „…szabadjon megjegyeznem…” kifejezést is. Helyes ez?

Válasz: "Helyesen állapította meg, hogy a melléknévnek nem lehet sem feltételes, sem felszólító módja. Ezért a XX. század első felében nyelvművelésünk jogosan hibáztatta a köznyelvben az ilyen szokatlan alakokat. Azóta viszont már annyira megszokottá vált a feltételes módú alak, hogy elfogadottnak tekinthető, a felszólító módú pedig ritkának és választékosnak. Legújabb értelmező kéziszótárunk (Akadémiai Kiadó, 2003) is tartalmazza mindkettőt. Tehát ne hibáztassuk, ha más használja, akinek viszont nem tetszik, az továbbra se alkalmazza!"

2017. ápr. 1. 23:32
 20/26 anonim válasza:
* A zárójel hozzáragadt a linkhez. Törölni kell a végéről, úgy működik.
2017. ápr. 1. 23:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!