A legtöbb indo-európai nyelvben miért van a főneveknek neme? Mire volt jó, hogy így alakult ki?
Kérdező, tanulj japánul. :) Ott se nemek, se személyragozás, de még többes szám se nagyon van, és nem igazán használnak személyes névmásokat, inkább csak azt, hogy "én" (bár arra van külön a női ill férfi beszédre jellemző változatok, tehát több szó is van az "én"-re a japánban).
Igaz, viszont a világ talán legbonyolultabb, főleg mennyiségileg legnehezebb írásrendszere a japánoké, "cserébe"... Ha tanulnál írni-olvasni japánul, örömtáncot járnál a német és orosz, különféle nemű főnevekért és ragozásukért. :)
És hát a rengeteg azonos alakú japán szó se annyira kellemes, melyekhez egyenként általában 5-10, de van, hogy 20-30 eltérő jelentés kapcsolódik.
A számlálószavakból meg (mint magyarban a darab, rekesz, példány stb) van legalább 170-féle a japánban, és mindet ragozni kell sajátosan, és léteznek rendhagyóak is...
(Úgyhogy én érdemben bele se kezdtem a japánba...)
Én tanulok japánul és inkább arra szavazok(azonos alakok nem vészesek).
Mert az asztal milyen nemű? Fiú vagy lány? :D Nonszensz.
Még a japán számlálószavak is követhetőbbek a németnél ahol MINDEN EGYES főnévnek önkényesen választott neme van.
Sok ezer éve mikor kevesebb szót használtak akkor biztos jobban követhető, de manapság egy született némettel is előfordul h eltéveszti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!