Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi az en anyanyelvem?

Eva Hagop kérdése:

Mi az en anyanyelvem?

Figyelt kérdés
Vajdasagon szulettem, ket magyar szuloktol. Mikor 14 eves voltam Ausztraliaba koltoztunk. Most 40 eves vagyok, szoval eve (eletem tobbsege) angol nyelven beszelek. Sajons a magyar mar nem megy olyan jol mint az angol. Viszont angol foiskolaba jartam, angol egyetermre es angolul irtam a doktoranduszi disszertaciomat. Akkor most nekem a magyar az "anyanyelvem" vagy az angol? Nagyon sajnalom hogy a gyerekeim nem beszelnek magyarul, mivel a ferjemmel is csak angolul beszelek. De akkor is magyar az anyanyelvem? (Hiaba nottem fel Szerbiaban, egy szo szerbet sem beszelem)

2016. okt. 10. 08:47
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
69%
Az előttem szóló a magyarázat a kérdező problémájára. Az anyanyelv az anya nyelve. A gyermek ezt kapta, akkor is, ha csak pár évig volt hasonló nyelvi környezetben. Ha onnan elkerült, rajta múlik, hogy ezt az anyai örökséget ápolja, vagy elveti. Király Béla (és még sokan mások) ápolták, a fiatal hölgy igyekszik azonnal elvetni. Mindkettő a jelleméről adott tanúbizonyságot.
2016. okt. 13. 09:51
 12/18 anonim ***** válasza:

a fiatal hölgy szerintem simán csak játssza az agyát... másfél év után NINCS olyan aki elfelejti az anyanyelvét, hacsak nem akkora az agya, mint egy csimpánznak :)

Kérdező, egyet értek az előttem szólókkal, a magyar az anyanyelved. Ha még kicsik a gyerekeid, megpróbálhatod megtanítani őket, 12 vagy hány éves korig nagyon fogékonyak rá a gyerekek. Egyik ismerősöm feleségül vett egy orosz anyanyelvű nőt, akivel idejött a szintén orosz anyanyelvű kisfia is, és fél év alatt megtanult folyékonyan beszélni magyarul (persze ez egy kicsit más, mivel rá volt szorulva, hogy megtanulja).

2016. okt. 23. 19:19
 13/18 anonim ***** válasza:

A kerdezonek semmi problemaja a magyar nyelvvel. Tokrlrtrden ir, valaszol a "csaladi kapcsolatok" kategoriaban.

Nem is ertem miert miert irta ki a kerdest.

2016. okt. 23. 22:16
 14/18 A kérdező kommentje:

Utolso, ket ok volt ra hogy kiirjam:

1. kivancsi vagyok hogy mi a velemenye masoknak errol

2. Igen irok surun itt de minding valaki letol hogy milyen rosszul irok es hulye vagyok. Bar mindig modom hogy javistonak ki inkabb mert az segit, a lehulyezes meg nem.

2016. okt. 24. 00:54
 15/18 anonim ***** válasza:

En nem vettem eszre a "hulyeseged". Nevtelenul mindent irnak. En fel sem veszem. Teny, hogy mi mar maskepp folgamazunk, rovidebben, ra a targyra. A magyar meg mindig korulir dolgokat, erre meg nekem nincs turelmem. Szoval akkor szerintem ok irnak sok hulyeseget.

En is mar nevettem itt jot egy valaszoval, sajat magamon. Emlekeztetett, hogy olyan szo magyarul, amit irtam, nincs. Valaszom az volt, "koszonom, ha nem jon rogton, akkor kitalalok valamit. Elgondolkoztam rajta, tenyleg nincs, vagy legalabb is helytelen volt. Es ugyanugy mint angolban, aki akarja megerti. Humorral jo az elet, nem felkapni a vizet, ezert is csodas Oz-ban elni.

2016. okt. 24. 04:31
 16/18 A kérdező kommentje:

"Tokrlrtrden ir"

Hogyan irok? Nem tudom eldonteni hogy ez jo akar lenni vagy rossz?

2016. okt. 24. 08:19
 17/18 anonim ***** válasza:
"Tokeletesen". Bocsanat, telefon, melleutes vagy mi.
2016. okt. 24. 09:33
 18/18 A kérdező kommentje:
Koszi utolso :) nem azert kerdeztem hogy bantalmazzak, hanem mert a zagyvalt szobol nem tudtam hogy azt akartad mondani hogy "tokeletes" vagy hogy "toredekes". De koszi nagyon :)
2016. okt. 24. 11:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!