Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ti örülnétek neki, ha örökre...

Ti örülnétek neki, ha örökre megszűnne a magázódás a magyar nyelvben?

Figyelt kérdés

Nem lenne többé "csókolom", meg tetszikelés.

Szerintem sokkal egyszerűbb lenne az élet.

2016. szept. 9. 19:54
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
A magázódás abból a korból származik, amikor még volt úr meg szolga. Ma már nincsenek urak meg szolgák.
2016. szept. 9. 21:27
 12/20 anonim ***** válasza:
56%
Én sem örülnék neki. Ez is a tisztelet kinyilvánításának egy formája, amit persze, tegezve is ki lehet mutatni valamennyire, de nem annyira, mint a magázódással. Szerintem teljesen jól van ez így, nem kellene eltűnnie.
2016. szept. 9. 21:32
 13/20 anonim ***** válasza:
49%

"A magázódás abból a korból származik, amikor még volt úr meg szolga. Ma már nincsenek urak meg szolgák."

Nem kell ehhez sem úr, sem szolga. Csak két ember akik között ugyan nincs bizalmas kapcsolat, de megadják a tiszteletet a másiknak is, és ezt szóban is kifejezik.

Meg egyébként miért a magázódás tűnjön el, miért ne a tegeződés akkor már? Hiszen ez az általánosabb. Pl az angol egy olyan nyelv ahol manapság már csak az egyik típust használják, de ott is a tegező, bizalmaskodó 'thou' alak tűnt el (illetve archaizálás esetén használják még), és az illedelmesebb, magázó 'you' maradt a nyelvben.

Szóval tényleg, ha el is hagynánk valamelyiket, miért ne épp a magázás maradjon mint alap?

2016. szept. 9. 21:42
 14/20 anonim ***** válasza:
93%

"A magázódás abból a korból származik, amikor még volt úr meg szolga. Ma már nincsenek urak meg szolgák."

Vannak fiatalok meg idősek. Vannak rang- és pozícióbeli különbségek.

2016. szept. 9. 21:46
 15/20 anonim ***** válasza:
48%
Nem :D
2016. szept. 9. 21:49
 16/20 anonim ***** válasza:
63%

Nem csak a haboru elott volt magazodas, illem es tisztelet megadas. Meg a 70's evek vegen is ez volt. Nalunk ez volt a szokas, igy tanitottak, sot meg volt kovetelve. Erdekes, 20-25 eve senkinek ez nem okozott problemat.

2016. szept. 10. 07:56
 17/20 anonim ***** válasza:
0%
Nem
2016. szept. 10. 17:23
 18/20 anonim ***** válasza:
58%

Én örülnék neki. A magázódás teljesen felesleges. A mai világban az emberek többsége nem is szereti, és minél hamarabb igyekszik olyan viszont kialakítani másokkal, hogy tegeződhessen, mert az kényelmesebb. A tiszteletnek meg semmi köze a magázódáshoz. Ha valaki jóval idősebb nálam, magázni fogom, de az még nem jelenti, hogy tisztelem is. Ha egy gerinctelen féreg, akkor utálni fogom, hiába nem tegezem le. A barátaimat viszont tisztelem, pedig mindegyikkel tegeződünk első naptól kezdve. Ennyit erről.

30/N

2016. szept. 11. 16:58
 19/20 A kérdező kommentje:

Nagyon jól látod a dolgokat. Nem azért magázódunk, mert annyira tiszteljük a másikat, hanem mert így illik. Én például többnyire tegezem azokat, akiket leginkább tisztelek.

2016. szept. 11. 17:28
 20/20 anonim válasza:
51%
Miért lehetne ennek örülni? Az a jó, ha sokszínű a nyelv. Nem? Így is te döntöd el, hogy megázódsz-e, vagy tegeződsz. Én pl: ~50 éves korig mindenkit tegezek (felszállok a buszra: helló, pénztártól való távozás után köszi, hasonlók..). Nem a magázódáson múlik a tiszteletadás, hanem főként a hangnemen. 16f
2016. okt. 14. 20:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!