Angolosok! Ebben a táblázatban az utolsó szót mire kell érteni?
Itt van ez a táblázat.
Az első: Szeretek, szeretni, szerettem, ?
Második: Adok, adni, adtam, ? (present perfect lehet)
Harmadik: Belépek, belépni, beléptem, ?
Negyedik: Dolgozom, dolgozni, dolgoztam, ?
Ötödik: Mondok, mondani, mondtam, ?
Szóval: A kérdőjelek helyére mit kell érteni? E/3. csak nem írták ki? Vagy present perfect? Nincs ott semmi, sima múlt idő. Kire vonatkozik, ill. hogy kell ezt érteni? Köszi, ha segítetek! :)
Bocsi, biztos privát infó volt. Most már látjátok a lényeget. :)
Igen, most már látszik :)
A 4. a past participle (amit többek között present perfectben is kell használni)
Szeretek, szeretni, szerettem, szeretett.
Ésígytovább.
Szeretett, adott, belépett, dolgozott, mondott.
Jó ez így? Ha igen, köszi! (ha nem jó, akkor is köszi. :D)
Hát, nem. :D
Nem voltam elég kiterjedt. :D
...szeretett, szeretve, szeretvén.
És ugye tudjuk, hogy ez a szeretett nem a mit csinált, hanem a milyen kérdésre válaszol.
Nem gondoltam volna, hogy ilyen hülye vagyok. :D Az első kettőt értem,, de a harmadik, negyediknél nem, a mondott meg a talán kategória. Kifejtem:
Pisti tegnap érdekes dolgot mondott. (ez ebben az esetben nem jó)
Csináld meg az említett dolgot! (vagy mondott, de az itt hülyén hangzana) Ez itt már jó.
De a harmadiknál és a negyediknél mi lehet? :D
4: magát a szót nem érdemes lefordítani, a mondattól függ a jelentése, mert lehet használni present perfectben, passive-ban, stb.
Azt tanuld meg, hogy mi az ige jelenidejű alakja, múltidejű, és past participle alakja.
Szia! Jól mondja az utolsó, nincs értelme külön tanulni bármely alakot. Amúgy nyolcadikos anyag általában (nem tagozatra gondolok), és valahogy így kellett (volna?) tanulnotok:
be - was/were - been = van, lenni
do - did - done = csinál
go - went - gone = megy
buy - bought - bought = vesz, vásárol
stb.
Mi általában a száz leggyakrabban használt igét tanítjuk, és magyar jelentésnek szintén a legelterjedtebbet (a gyakran sok közül)... és amikor jönnek az igeidők, akkor tanítjuk, hogy
- egyszerű jelen - képzése: az ige első (azaz szótári) alakja...
- egyszerű múlt - az ige második alakja
- present perfect - have/has + az ige harmadik alakja
és persze megtanítjuk a használatát, pl.
(present perfect) magyarra általában múlt idővel fordítjuk:
- He has just gone out (épp most ment ki)
stb.
és persze külön felhívjuk a figyelmet arra, amikor jelennel kell fordítanod
He has already worked her for 25 years - már 25 éve itt dolgozik.
Önmagában a past participle (ez az ige harmadik alakja) melléknévként is fordítható (hivatalosan ez lenne a befejezett melléknévi igenév), ezért írták előttem, hogy mondattól, szövegkörnyezettől is függ, pl. a broken window - egy betört ablak; he's drunk - részeg/ittas/berúgott
Szóval, szerintem, ha nem akarsz belezavarodni, akkor ne négy magyar jelentést tanulj, csak egyet. Ha tudod, hogy 'drink - drank - drunk = iszik", és megtanulod az igeidők használatát, akkor úgysem lehet elszúrni... na jó, el lehet, ha az ember nagyon akarja :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!