Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Minden nap; minden pénteken...

Minden nap; minden pénteken (németül?

Figyelt kérdés
úgy tudom (jeden tag) de a jeden az tárgyeset ami (kit?mit?) így nem értem miért úgy kell kérdezni hogy (minden napot) és nem például (am (jeder tag)? köszi a segítséget aki érthetően elmagyarázza nekem
2016. jún. 21. 12:56
 1/4 Rick Mave ***** válasza:
100%

Hát, "nincs jó hírem" a számodra, úgy tűnik ugyanis, hogy erre nincs magyarázat. Próbáltam utána nyomozni a neten és találtam is egy ezzel foglalkozó bejegyzést a canoonet-en a "Fragen Sie Dr. Bopp!"-nál, ahol valaki ugyanezt a kérdést teszi fel, még a "péntek" is megegyezik:

[link]

Dr. Bopp nagyon alaposan körüljárja ezt a témát (mint mindig minden témát), rengeteg példát említ ennek helyes használatához - de a miértjére ő sem válaszol.

Ezt németül tárgyesettel mondjuk, ennek ez a vonzata, mint ahogy a különböző igéknek különböző vonzatuk van, ami sok esetben más mint magyarul és ezért nekünk sokszor furcsa, sőt kissé érthetetlen, pl. "követlek téged" (tárgyeset) > "ich folge dir" (részes eset). Viszont gondolj arra, hogy egy németnek a magyar kifejezés (vonzat) furcsa és érthetetlen, tehát ilyen dolgokban nem lehet igazságot tenni.

Annyit végezetül, hogy van olyan is, hogy "jeder Freitag", viszont ez akkor használható, ha ez alany (Subjekt) és nem időhatárázó (Adverb). Itt egy példa mindkettőre:

Jeder Tag ist ganz toll, wenn ich Urlaub habe.

Jeden Tag gehe ich ins Schwimmbad, wenn das Wetter schön ist.

2016. jún. 22. 09:47
 2/4 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen
2016. jún. 23. 00:42
 3/4 anonim ***** válasza:

Máshogy

Am jedem Tag

2016. júl. 18. 13:58
 4/4 anonim ***** válasza:

Jav.

An jedem Tag-

2016. júl. 18. 13:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!