Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az idős embereken kívül...

Az idős embereken kívül használja még manapság valaki a dél-dunántúli, a palóc és az egyéb magyar nyelvjárásokat? Szerintem manapság mindenki az "alap" magyar nyelvet (vagy nem tudom hogy fogalmazzak) használja. Nem így van?

Figyelt kérdés

Épp ilyen dolgokkal kapcsolatban böngészgettem és rátaláltam erra a wikipédia cikkre:

[link]

Például a dél-alföldi nyelvjárásban 'ö' -betüsen beszélnek (embör, köll, mögitta, stb.) Manapság ezt (és a többi nyelvjárást) esetleg csak az idős embereknél lehet hallani. Ha rajtuk kívül valaki így beszél, vagy jól kiröhögik, vagy egy nagy parasztnak fogják nézni,...vagy mindkettő. :D

Mi a véleményetek ezzel kapcsolatban?

2016. jún. 15. 22:24
1 2
 11/14 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
De bizony használják. Bármilyen meglepő a számodra, még a magyartanárok is. Miért is ne használnánk? A szamár az, aki nem látja be, hogy a nyelvjárásokkal értékesebb a nyelv. Ahogy te sem a kiejtés elve alapján írsz, úgy a különböző nyelvjárásokban sem úgy írnak.
2016. jún. 16. 06:10
 12/14 vivien1414 válasza:
100%

Még mindig használják, igaz nem mindenhol. Talán a legészrevehetőbb a roma tájszólás. Az iskolámban sok roma gyerek volt, bizony ők is úgy beszéltek, de nem szólták le se a tanárok, se mások azért a gyerekeket, mert valamit máshogy mondtak/írtak.

Ugyanitt a biológia tanárom szegedi volt, de semmilyen különösebb tajszólása nem volt. Többször voltam Szegeden, rengeteg gyerekkel találkoztam, de nekik sem volt már tájszólásuk, persze nyilván biztos vannak olyan szavak, amiket kicsit máshogy mondanak ki.

Én délnyugat-dunántúli vagyok és itt még tényleg jellemző az "e" hang máshogy ejtése. Magyar tanárom szerint mások is meg szokták jegyezni, hogy ha odafigyelnek, akkor észre lehet ezt venni, bár nekem még nem igazán mondták, de ez tényleg így van.

Anyukám Erdélyben született, tehát sok székely rokonom van. Anyukám már 20 éve Magyarországon él, neki már kicsit "eltűnt" az akcentusa, bár még mindig lehet minimálisan hallani. Viszont az ottani rokonaim mind erős tájszólással beszélnek, mind a felnőttek, mind a gyerekek.

Tehát a tájszólás még mindig jelen van, nem szól le senki senkit és legfőképpen nem röhögik ki.

2016. jún. 16. 11:03
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Határon túliak közül sokan beszélnek még erős nyelvjárásban. Főleg a székelyek. De inkább már csak kiejtésre, a szólásmódjaik eltűnőben vannak. Néha azért még lehet röhögni egy-egy kifejezésen:

"Ébren vagyok már, csak még dögledezek."

"Úgy süttek, főztek, majd leégett a ház."

"Idefigyelj na, mert jót mondok!"

"Fönn kukurcúsz a padláson"

"Zörög az ég"

"Megmosakodott, felöltözött figurásan s minden a jóisten."

és

"Elhanyatlódott az a régi világ."

Persze a röhögés az nem kiröhögés, csak néha olyan viccesen beszélnek. "Béontja (betöri) az ablakot." "Tetszik (ízlik) a puliszka?"

Nyitrában meg valveleznek, hasonulás nélkül: "azval a dologval".

2016. jún. 16. 22:51
 14/14 anonim válasza:
100%
Igen, sokan beszélnek palócosan Felvidéken, kb. 100 ezer ember.Ipolyságtól Kassáig Szlovákia déli részén.Nógrád megyében is találsz sok palócot, de Magyarországon többnyire már csak az idősek beszélnek így.
2017. jan. 28. 16:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!