Akinek az apja és anyja palóc volt, akkor az az illető menyire számít magyarnak?
Tudomásom szerint, amelyik ország felségterületén történik a születés, annak az országnak az állampolgára.
Példaként hozták: ha MALÉV repülőgép leszállt valamelyik idegen országban, de a baba még a gépen megszületett, világrajött, akkor magyar állampolgár. Amennyiben a gépről leszedték, és útban a kórház felé születik meg, akkor már az idegen ország állampolgára lesz az ujszülött, ill. ez esetben kérheti a kettős állampolgárságot.
Alapvetően a magyar nép rendkívül kevert, igazából tiszta "magyar" nem nagyon van. A palócok eredetére többféle elképzelés létezik, de mindegyik alapvetően a kunoktól eredezteti őket. Na most, a kunok származása is kétséges, de úgy fest, hogy török eredetűek voltak. A tatárjárás után telepítették be őket, leginkább az elnéptelenedett vidékek benépesítése céljából.
És akkor még nem beszéltünk az országban szerte letelepített svábokról, akik szintén keveredtek a magyarsággal.Még: jászok, tótok,stb.
Szóval, szerintem ebből az következik, hogy aki olyan ősöktől ered, akik már sok száz éve élnek az ország területén, és nyilván keveredtek az őslakosokkal, az nyugodtan magyarnak vallhatja magát.
Nekem pl. egyik nagyapám kunsági kisnemes volt, nagyanyám (felesége) magyar paraszt, másik nagyapám egy tót településen élő magyar, az ő felesége pedig palóc asszony. Én pedig magyarnak tartom magamat. A férjem sváb (ükszülőkig visszavezetve), így a lányunk sváb- magyar keverék......
A palóc az a magyarokon belül egy csoport, szóval teljesen magyarok. A második válaszoló meg nagyon pontatlan dolgot írt. Magyar szülők gyereke mindig magyar, nemzetiségileg és állampolgárságilag is, függetlenül attól, hol született. Ha olyan országban születik, ami megadja az állampolgárságot a területén születetteknek, akkor megkapja azt az állampolgárságot is, de nem minden ország ilyen. (Pl. ha két magyarnak Amerikában születik gyereke, akkor a gyerek magyar és amerikai állampolgár, de ha Németországban születik, akkor az magyar, és nincs német állampolgársága).
A repülőgép szerintem nem számít az adott ország területének, csak a diplomáciai jármű, de ebben nem vagyok biztos.
gráner andrás, szerinted az a magyar aki Magyarországon született. Nincs igazad. Az a magyar aki annak valja magát, akárhol született. És ugyanúgy nem magyar az aki bár Budapesten született, de más nemzethez tartozónak valja magát. A te logikád szerint akkor Árpád apánk sem volt magyar, mert nem Magyarországon született. Sütő András sem magyar mert ő sem Magyarországon született, Tőkés László sem? Vagy szerinted II. Edgár angol király magyar volt mert anyja számüzetésben Magyarországon szülte?
Te nem látod a különbséget a magyar állampolgárság és magyar nemzethez tartozás között? Akkor te nagyon szemellenzősen látod a világot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!