Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Melyik nyelv sruktúrája a...

Melyik nyelv sruktúrája a leglogikusabb?

Figyelt kérdés

Az mindegy, hogy természetes, vagy mesterséges nyelv, csak még ember által beszélt legyen. Ha esetleg nem válaszolható meg egyértelműen a kérdés, vagy fogalmam sincs, hogy miről beszélek, akkor az sem baj, ha ki leszek oktatva, csak az okítás támaszkodjon valamire, különben nem fogom tudni befogadni.

Előre is köszi a válaszokat! :)

2016. jún. 7. 17:58
 1/10 anonim ***** válasza:

Szerintem személyenként változó, hogy kinek mi logikus. Én németül, angolul és szlovákul tanulok.

Leginkább a németet tartom logikusnak, ha tudod a nyelvtant, sok szót és néhány alapvető kifejezést, akkor tudsz németül, kevés a kivétel stb. Majdnem az egész nyelvet táblázatba lehet foglalni.

A szlovákot is elég logikusnak tartom, csak bonyolult a nyelvtana.

Az angolt tartom a legkevésbé logikusnak. Nem értem miért van szükség 12 igeidőre, ha ragozásra nincs, fölösleges bonyodalom. Valaminek van múlt ideje, valaminek nincs, kész káosz az egész. A másik a logikátlan kiejtés, nagyon nehezen szoktam hozzá, ha meglátok egy ismeretlen szót, még most sem mindig tudom helyesen kiejteni. Szlovákban és németben ha megtanulod a kiejtés szabályait, akkor mindig úgy kell kiejteni.

Ez csak az én véleményem, mindenkinek más a könnyebb, attól függ melyikre érzel rá.

2016. jún. 7. 19:25
 2/10 anonim ***** válasza:
61%
Az angol szerintem eléggé logikus és egyszerű nyelv. Ha nem próbálsz mindig a magyarral párhuzamot keresni, hanem angolul gondolkodsz, könnyű megérteni a logikáját. Az olasznak bonyolultabb a nyelvtana, de szintén elég logikus (pl. 7 féle határozott névelő van, de pontos szabályok alapján). Szerintem pont a német az, amiben semmi logika nincsen. Minden szóhoz külön meg kell tanulni a névelőt meg a többes számot, mindenféle szabály nélkül, plusz a nyelvtani szabályok alól is általában a szavak többsége kivétel.
2016. jún. 7. 21:09
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Tudtommal az eszperanto kifejezetten úgy lett megalkotva, hogy a lehető legegyszerűbb legyen megtanulni. Néhány ragozási szabály, ami minden szóra vonatkozik. Kivétel, rendhagyó eset nincs.
2016. jún. 7. 23:03
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Nehéz válaszolni erre a kérdésre, több szempontból is.

1. Az emberek nagyrésze nem igazán ismer 1-2-nél több nyelvet. Írták ide az angolt és a németet, nyilván, mert ezek a legnépszerűbb nyelvek közé tartoznak. De pl. a grúzt a türkmént vagy a szanszkritot nem fogja senki írni, mivel ezeket az átlagember nem ismeri. Így viszont nehéz megválaszolni a kérdést, mert kicsi a minta.

2. Ami igazán nehézzé teszi, hogy nem tiszta, hogy mit értünk "logikus struktúrán". A nyelv alapvetően önkényes. Önkényesek a szabályai és önkényesek az elemei is. Nincs olyan, hogy a természet logikájából adódik az, hogy az asztalnak "asztal" a neve (kivétel ez alól pl. a hangutánzó szavak). Ahogy az se igazán megválaszolható, hogy mitől "logikus" a nyelvtan. Én pl. úgy gondolom, hogy "logikusabb" a keleti nyelvek azon tulajdonsága, hogy a keresztnevet a vezetéknév mögé teszik, de mivel tudjuk, hogy ez a birtokviszony kifejezéséből adódik (vesd össze: Kovács (fia) János, Fehérvári Ferenc vs. John of Salisbury, Hans von Burgenland), így ebből az a következtetés, hogy a magyarhoz hasonló nyelvekben (ahol a birtokos megelőzi a birtokoltat) is logikusabb ez a vonás. De ennek a kiindulópontja is valamilyen gyakorlati dolog: az én szemléletemben pl. az, hogy egy listát sokkal könnyebb úgy összeállítani, ha a vezetéknév van elöl. Illetve, bármilyen listát egyszerűbb úgy összeállítani, hogy a kevesebbtől a több felé haladunk (magyar dátumhasználat vs. amerikai: [link] vagy magyar stílusú címzés vs. angolszász). De figyeld meg, hogy itt nem a logikussági, hanem praktikussági szempontot vettem figyelembe.

Leglogikusabbak minden bizonnyal azok a műnyelvek, amikkel a 18-19 századokban kísérleteztek filozófusok: Déscartes tett pl. javaslatot ilyen nyelv megalkotására. Vagy ott van a solresol nevű nyelv, ami a lehető leglogikusabb igyekezett lenni, és ez minden bizonnyal nagyjából sikerült is neki, csak hát lehetetlen beszélni. Úgy látszik, hogy a nyelvnek szükségszerűen önkényesnek kell lennie.

Mindent összevetve én azt mondanám, hogy akkor logikus egy nyelv, ha 1. egyszerű, tehát kevés benne a kivétel, 2. praktikus, 3- szabálykövető, következetes a saját _önkényes_ szabályaihoz. Szerintem ezeket jelenti a "logikusság".

Valószínűleg a kérdésedre a válasz az eszperantó. Élő nyelvnek tekintik, még ha nem is természetes. És, bár önkényes elemekből épül fel, ezek használata a lehető legpraktikusabb módon valósul meg a nyelvben.

2016. jún. 8. 14:38
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy a #3-as írta, az eszperanto mint mesterséges nyelv tudatosan ezzel a céllal készült, annak idején (évtizedekkel ezelőtt) sokan még reménykedtek is benne, hogy beválhat majd az angol helyett mint egyetemes világnyelv, rengeteg törekvés volt erre.
2016. jún. 10. 14:50
 6/10 anonim ***** válasza:
Szerintem a lojban. Direkt az volt a cél a megalkotásával, hogy a logika szabályait alkalmazza, ennek ellenére a megtanulása, (legalábbis amennyire én belemélyedtem, nem túlságosan) nem egyszerű, a legkevésbé sem egy intuitív nyelv.
2016. jún. 11. 23:50
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! Azt hiszem az utolsó az amit keresek. :)
2016. jún. 12. 00:36
 8/10 anonim ***** válasza:
A lojbant valóban nyelvészek alkották meg, de az a helyzet, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy nem attól lesz egy nyelv könnyű, ha minél logikusabb. Ennek fényes példája a solresol nyelv, aminek a szavait hét egyszótagú tőből (do re mi fa so la si - a zenei skála hét hangja) alkották meg, és minden tő egy témakört jelentett, és egyes töveket hozzáadva lehetett a jelentést szűkíteni az adott témakörön belül. Mint a könyvtár-katalógusokban. Az ellentétét meg úgy kaptad egy jelentésnek, hogy visszafele mondtad el az adott szót. Na most, ez tök jó, de egy ilyen nyelvet nem lehet beszélni. Sokkal egyszerűbb egy olyan nyelv, ami több elemből építkezik, de könnyebben elkülöníthetőek az elemek. Olyan ez, mint a bináris meg a tízes számrendszer. Lehet, hogy a bináris "logikusabb", mert az "igen/nem" ellentétpárra épül, de ettől még nem könnyebb embereknek a mindennapokban használni. Meg kell találni az ésszerű kompromisszumot.
2016. jún. 12. 19:23
 9/10 A kérdező kommentje:

Ahogy látom nem egyedi eset, hogy valaki többet gondol a kérdés mögé, mint amennyi kiolvasható belőle. Hogy ez a továbbiakban ne legyen probléma:

csak azok a kritériumok fontosak számomra amiket leírtam, se több, se kevesebb.

Ez azt jelenti, hogy az, hogy az adott nyelv bonyolult, egyszerű vagy könnyen tanulható, egyátalán nem érdekel, még akkor sem, ha esetleg nem "ésszerű" ezeket figyelmen kívül hagyni.

2016. jún. 12. 21:24
 10/10 anonim ***** válasza:

OK. Ha csak az érdekel, hogy melyik követi a legtisztábban a logika szabályait, akkor egyértelműen a mesterséges nyelvek között kell keresned. Déscartes írt, ha jól emlékszem, "tiszta formákról", a tiszta logikát követő nyelvről, csakhogy mint kiderült, ezt valamivel nehezebb megvalósítani, mint elmélkedni róla.

A lojban-t nem igazán ismerem, de úgy tudom, az is gyakorlati szempontokat követ. Az általam ismert leglogikusabb tehát valószínűleg a solresol. Az tényleg olyan, mint egy könyvtári katalógus, ahol "1.: társadalomtudományok", "1.2.: pszichológia", "1.2.3.:Pszichoanalízis", "1.2.3.4: Álomfejtés", stb. Az a nyelv így működik, és maximum asszem 5 ilyen szintet képez le, de lehet, hogy hetet. De még egyszer mondom, nem tiszta, hogy a nyelvek esetében mit jelent, hogy "logikus". Ez nem tudom, hogy logikusabb-e, mint egy tapasztalatok alapján megalkotott mesterséges nyelv. Inkább arról van értelme beszélni, hogy szabálykövető-e a nyelv, milyen mértékben következetes a saját szabályaival.

2016. jún. 12. 23:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!