Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A palócok ki tudják ejteni a...

A palócok ki tudják ejteni a "rendes" a hangot és sértődöttnek érzik-e magukat, hogy egyesek a cigányok beszédjéhez hasonlítják?

Figyelt kérdés
Főleg a felvidéki palócokra gondolok. Ipolyság, Losonc, Rimaszombat és a környékük. Úgy érzem, hogy erőlködnek vele. Én szeretem hallgatni a beszédjüket, mert nagyon nevetséges. Nem bírom, hogy ne mosolyogjak legalább. Ezt sértve veszik? Miért elterjedt a cigányok beszédét ilyen á-zással azonosítani (Lákátos Áládár meg ilyenek)? Csak a nógrádi cigányok beszélnek így vagy talán másfelé is? Nem sértő a számukra hogy egyesek talán "cigány stílusú beszédként" gondolják?

2016. febr. 7. 08:49
 1/10 anonim ***** válasza:
76%
Valaki biztosan probléma nélkül kiejti, más meg nem. De aki ezt keveri a romák ázásával, annak nem olyan éles a hallása.
2016. febr. 7. 08:53
 2/10 A kérdező kommentje:
Akkor a jelöléssel van a baj. Tudom, hogy tán nem épp ugyanolyan: a palócok rövid á-t ejtenek az a helyén, a cigányok pedig ugyanolyan hosszú á-t, mint a köznyelvi. Igazam van? De pontosan hol és milyen cigányok beszélnek így (mert én még nem hallottam egy cigányt sem így beszélni), és miért írják sokan így amikor a cigányok beszédjét akarják kigúnyolni?
2016. febr. 7. 09:05
 3/10 anonim ***** válasza:
0%
Nincs olyan, hogy rendes a hang
2016. febr. 7. 10:11
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

A kettő teljesen más. És simán hallani a különbséget.

A palóc nyelvjárás nem csak az 'á'-zásban nyilvánul meg.

Jellemzőek még a záródó típusú diftongusok ("ó"-"au", "ő"-"öü", "é"-"ië")

A -val, -vel rag v-je rendszerint nem hasonul: sokkal-sokval, házzal-házval.

Használják a régmúlt igeidőt : elmentem volt(valamikor régen jártam ott)

Az 'az' névelő sokszor simán 'a': a asztalon, a ablakon...

A meg igekötő g-je hasonul az ige első mássalhangzójához: mevvesz(megvesz) mellocsol(meglocsol).

Komplett tanulmányt lehetne erről írni. A lényeg, hogy ez egy komplett nyelvjárás, és nem egyenlő azzal, hogy a cigány nem tanul meg rendesen beszélni.

2016. febr. 7. 10:22
 5/10 anonim ***** válasza:
67%

#4: a palóc egy komplett nyelvjárás, a cigány meg csak nem tanult meg rendesen beszélni?

Javaslom a fonológiai tanulmányokat kiegészíteni némi szociolingvisztikaival is.

2016. febr. 7. 10:33
 6/10 anonim ***** válasza:
Az az érzésem, kérdező, hogy Pesti vagy.
2016. febr. 7. 12:15
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

A szociolingvisztika pontosan arról szól, hogy bizonyos társadalmi, etnikai rétegek nem tanulnak meg rendesen beszélni!

Mennyire tér el az egyéni nyelvi repertoárjuk a teljes nyelvi repertoártól.

Persze mindenkinek eltér valamilyen szinten.

A nagy különbség, hogy az alacsonyabb társadalmi csoportból jövő etnikum leéli az életét 1000-2000 szó ismeretével. Azt is alpári gajdoló stílusban használja.

Míg a palócnak van mondjuk 60-70 ezeres szókincse(minimum) csak nyelvjárásban beszél.

2016. febr. 7. 12:27
 8/10 anonim ***** válasza:

Ájvé ,dehát ekkor hücpességet sábeszkor mükce végzés közbe ki tud össze hozni a rajsekóllal ,valaki hogy lehet ekkora mesüge ,de közbe grójsze éceszgéber is? Nagy mázli ,hogy még kajakra vannak ilyenek és tudnak úgy bárheszt csinálni ,hogy ciceszüket -a táleszükkel- együtt megtudják védeni. Vagy különben grójsze córesz lenne.

Tudtad követni ,kérdező? :D

Kérdéshez:

Egyébként szerintem nem is hasonlít a kettő.

Üdv!

2016. febr. 9. 10:28
 9/10 anonim válasza:
52%
Ha magyarországi írta ki a kérdést, nagy teljesítmény tőle, hogy tudja hol van Rimaszombat és Losonc.Én palóc vagyok, és kérem, ez egy komoly sors.Igen,tudom nevetséges a beszédünk,de nagyon nehéz átállni a pesti 'a'-ra és 'á'-ra. Az anyatejjel szívjuk magunkba ezt a kiejtést és az identitásunk része.A cigányra azért asszociálsz ,szerintem, mert Győzike volt az a hős, aki a képernyőre vitte a palóc problémát.Én szlovákiai magyar is vagyok,felvidéki, egy pici faluban élek.Nagyon nehéz kitörni, már csak a nyelvjárásom miatt is.Angol-rajz szakos tanár volnék, de nem gondolkozhatok magyarországi karrierben a palóc kiejtésem miatt is.Éltem 7 évet Londonban is, ott jó volt,mert szabadultam az egész palóc és felvidéki nehéz sorstól.Különben a skót nyelvjárás is hasonlóan nevetséges, mégis a Brittek nagyon emberségesen sok skót Tvbemondót alkalmaznak.
2016. jún. 29. 20:07
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon szomorú, hogy sok palóc ahelyett hogy büszke lenne a palóc beszédére, ehelyett szégyelli. Holott a nyelvjárás egy hatalmas érték. Egyetemeken például a tájnyelvi ejtést nem számítják beszédhibának. Aki a nyelvjárásokat lenézi, az a saját butaságát nyilvánítja ki.
2019. ápr. 28. 19:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!