A palócok ki tudják ejteni a "rendes" a hangot és sértődöttnek érzik-e magukat, hogy egyesek a cigányok beszédjéhez hasonlítják?
A kettő teljesen más. És simán hallani a különbséget.
A palóc nyelvjárás nem csak az 'á'-zásban nyilvánul meg.
Jellemzőek még a záródó típusú diftongusok ("ó"-"au", "ő"-"öü", "é"-"ië")
A -val, -vel rag v-je rendszerint nem hasonul: sokkal-sokval, házzal-házval.
Használják a régmúlt igeidőt : elmentem volt(valamikor régen jártam ott)
Az 'az' névelő sokszor simán 'a': a asztalon, a ablakon...
A meg igekötő g-je hasonul az ige első mássalhangzójához: mevvesz(megvesz) mellocsol(meglocsol).
Komplett tanulmányt lehetne erről írni. A lényeg, hogy ez egy komplett nyelvjárás, és nem egyenlő azzal, hogy a cigány nem tanul meg rendesen beszélni.
#4: a palóc egy komplett nyelvjárás, a cigány meg csak nem tanult meg rendesen beszélni?
Javaslom a fonológiai tanulmányokat kiegészíteni némi szociolingvisztikaival is.
A szociolingvisztika pontosan arról szól, hogy bizonyos társadalmi, etnikai rétegek nem tanulnak meg rendesen beszélni!
Mennyire tér el az egyéni nyelvi repertoárjuk a teljes nyelvi repertoártól.
Persze mindenkinek eltér valamilyen szinten.
A nagy különbség, hogy az alacsonyabb társadalmi csoportból jövő etnikum leéli az életét 1000-2000 szó ismeretével. Azt is alpári gajdoló stílusban használja.
Míg a palócnak van mondjuk 60-70 ezeres szókincse(minimum) csak nyelvjárásban beszél.
Ájvé ,dehát ekkor hücpességet sábeszkor mükce végzés közbe ki tud össze hozni a rajsekóllal ,valaki hogy lehet ekkora mesüge ,de közbe grójsze éceszgéber is? Nagy mázli ,hogy még kajakra vannak ilyenek és tudnak úgy bárheszt csinálni ,hogy ciceszüket -a táleszükkel- együtt megtudják védeni. Vagy különben grójsze córesz lenne.
Tudtad követni ,kérdező? :D
Kérdéshez:
Egyébként szerintem nem is hasonlít a kettő.
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!