As The Chicago Manual of Style states, "Sometimes it is perfectly appropriate to split an infinitive verb with an adverb to add emphasis or to produce a natural sound."
Ez még szerintem nem rokon értelmű az egyik legelegánsabb szerkezet kifejezéssel.
Nem tudom mennyire mozogsz otthonosan a tudományos publikációk világában, de egyrészt a Chicago manual-t, főleg annak "nyelvhelyességi" tanácsait senki nem veszi komolyan, néhány hardcore preskriptivistán kívül (akikből szerencsére egyre kevesebb van),mindenki csak a referenciák formátumát másolja onnan, mert másként nem fogadják el bizonyos folyóiratszerkesztők, hiába van ott az APA, meg az MLA, meg kb. ötven másik szabvány. Másrészt szerintem, ha a splitről akarunk véleményt mondani, érdemesebb az empíriát nézni megint csak:
Google scholar keresések eredménye, tudományos publikációkban, direkt egy általános szófordulatra kerestem:
To adequately describe: 40.200 találat
To describe adequately: 9.700
Aztán:
To properly assess: 29.300
TO assess properly: 3920
Tehát a tudományos szakcikkekben a split infinitive sokkal gyakoribb, mint a nem split infinitive. Persze, erre lehet azt mondani, hogy attól, mert valami gyakori, nem lesz elegáns. Persze hogy nem. De azt tökéletesen illusztrálja, hogy mennyit érnek az előíró nyelvtanok, és hogy mennyire kontrasztban vannak az élő beszédben, sőt, az akadémiai sztenderdben megmutatkozó tendenciákkal.
Ti ténylegesen ennyire primitívek vagytok, hogy nem értitek meg? Nem a son of a bitchen van a hangsúly, hanem azon, hogy a baddest és a worst egészen egyszerűen nem ugyanazt jelenti, egy nyelvi folyamat eredménye a kettősség. Egy illusztratív példa akart lenni, és ezen lovagol az összes, ahelyett, hogy megtanulná a nyelvet. Írhattam volna azt is, hogy "Excuse my bothering you dear Sir, but have you, by any chance, ever met John? He is positively the baddest lawyer I have ever known."
Az is illusztrálja. Ha nem hisztek nekem, nézzetek utána korpuszokban, vagy kérdezzetek meg angol anyanyelvűt. Nekem édesmindegy, nem én élek tévhitben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!