A felvidéki magyar nők jó része a Facebookon miért írja oda azt az -ovát a vezetéknevébe?
Nézegetem a Kétnyelvű Dél-Szlovákiát a fb-n és sok magyar nőnél látom ezt. Ha magyaroknak tartják magukat, magyarul beszélnek, akkor miért írják ki a nevüket szlovákul? Azt nem tudom, hogy a hivatalos dokumentumokban ez kötelező lenne-e, de miért így írják privátul?
Azt hittem, hogy ezek már szinte asszimilálódottak, de látom, hogy írnak nem valami szépeket is a szlovákokról, úgyhogy egyáltalán nincsenek eltótosodva. De akkor miért nem ragaszkodnak annyira az anyanyelvükhöz, és miért nem dobják ki ezt az -ovát legalább a magánéletükben? Ez is csak egy pici, de nem elenyésző dolog az asszimiláció felé!
És a sajtóban (mind a felvidékiben, mind a magyarországiban) is miért így írják egyes esetekben? Sőt még férfiak esetében is. Miért kell pl. "Peter Gajdoš"-t írni, mikor egyértelmű, hogy ez Gajdos Péter?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!