Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Sok felvidéki magyar nőnek...

Sok felvidéki magyar nőnek miért végződik "ova"-ra a neve?

Figyelt kérdés
2015. dec. 26. 12:56
 1/4 anonim ***** válasza:
A szlovákoknál a férjezett asszonyok a férjük vezetéknevét veszik fel -ova végződéssel. Hasonló, mint nálunk a -né. Mivel Szlovákiában nincs magyar nyelvű anyakönyvezés csak szlovák, ezért házasságkor a magyar hölgyeket is így anyakönyvezik. Ettől még magyar környezeteben lehet ő Szabóné Erika vagy egyszerűen Szabó Erika, de a papírjain Saboova lesz.
2015. dec. 26. 13:11
 2/4 anonim ***** válasza:

Szláv kultúrákban a vezetékneven és keresztneven kívül létezik egy harmadik név, az apa után, utalva a származásra. A nők névképzése az apa neve utána -ova utótagot kap (általánoságban az -o és -a -ra végződő nevek női nemet jelölnek, főnévben is), a férfiaké pedig -ov.

Ezt több formában láthatod, például valakinek az apja neve a középső neve (Vladimir Vladimirovich Putin), van ahol az -ova képzővel alkotják a női keresztnevet: Pavlov -> Pavlova, Nicolai- > Nicolaevna; van ahol pedig a családnév, férjezett név változik. Ha a férj Novak, akkor a felesége Novakova lesz, ezt akár értelmezheted úgy is, mint nálunk a -né utótag (Kovács-Kovácsné, Novák-Novákova).

2015. dec. 26. 13:13
 3/4 anonim válasza:
100%
Ez így nem egészen igaz, nem a férjezett nők neve végződik ovára, hanem minden női név. Az újszülött kislányoké is. Viszont van magyar anyakönyvezés, be kell adni egy kérvényt és ott helyben ingyen átírják ová nélküli formára a nők vezetékevét. Nekem sincs ová a nevem végén, felvidéki vagyok.
2015. dec. 26. 15:02
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Én is a Felvidéken születtem, csak nemsokkal utána elköltöztünk Budapestre. Erre az "ova" dologra akkor figyeltem fel, amikor ottani emberek facebook oldalait böngésztem. Szomorú látni azt is, hogy sok magyar egymás között is szlovákul beszél.
2015. dec. 27. 00:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!