Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért tanítják azt iskolában,...

Miért tanítják azt iskolában, hogy a helyes írott forma az "egyelőre", ha egyszer mindenki n-nel mondja? Van itt olyan, aki nem?

Figyelt kérdés
Én szerintem életemben nem mondtam még ki azt, hogy "egyelőre". Mindig "egyenlőré"-t mondok. Szerintem mindenki így van ezzel, ahogy élőbeszédben kihallom. Kérdés, hogy akkor miért ragaszkodnak az n nélküli alakhoz.
2015. okt. 9. 23:24
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

Fejes László, Kálmán László, Nádasdy prof meg az egész Nyest ultraliberális antigrammatista. Neked szíved joga eldönteni, hogy kivel értesz egyet, a kérdésed úgy szólt, hogy miért tanítják úgy az iskolában azt, hogy az a helyes forma. Hát azért, mert az a helyes forma. Az, hogy az emberek mit használnak, az egy más kérdés. A mai nyelvészek eleve elutasítják a "helyes"-et mint nyelvészeti kategóriát és csak leírják, de nem értékelik a létező használatot. Te követheted ezt, mások meg nem így gondolkoznak, hanem fenntartják értékként a szabálykövetést.

(Egyébként a rövid mássalhangzók hosszan ejtését ne keverd ide, mert az nem ugyanaz az eset, mint analógiásan beletenni egy ott nem létező hangot.)

2015. okt. 11. 13:13
 22/26 A kérdező kommentje:

"A mai nyelvészek eleve elutasítják a "helyes"-et mint nyelvészeti kategóriát és csak leírják, de nem értékelik a létező használatot. Te követheted ezt, mások meg nem így gondolkoznak, hanem fenntartják értékként a szabálykövetést. "

Igen, csak ha normatíve nézzük, akkor az már nem objektív tudomány. A nyelvtudomány akkor tud tudományként működni, ha deskriptív. A nyelvművelés politika, nem tudományág, ebben gondolom egyetérthetünk.

2015. okt. 11. 13:49
 23/26 anonim ***** válasza:
Eddig soha nem gondoltam rá úgy, mint politikára, de végül is annak is felfogható, ha úgy tekintjük, hogy előírják a helyes viselkedést. A rendszerváltás ebben is új irányt hozott.
2015. okt. 11. 13:56
 24/26 A kérdező kommentje:
Normatív = politikai. Nem tudom, mire gondolsz a rendszerváltással, de más országokban szerintem soha nem a nyelvművelést tekintették a nyelvtudománynak.
2015. okt. 11. 15:17
 25/26 anonim ***** válasza:
A nyelvművelés a szocializmus része volt, amikor alaposan beszabályozták az életünket. A rendszerváltás óta lazult ez fel.
2015. okt. 11. 15:58
 26/26 A kérdező kommentje:
Így már értem. Nos, mindenesetre ma már nem erről szól a nyelvészet, és más helyeken abban az időszakban sem erről szólt.
2015. okt. 11. 16:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!