Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Nachdem után hogy van a...

Nachdem után hogy van a szórend meg az igeidők?

Figyelt kérdés
Van valami speciális szabály hogy milyen időt kell használni ha múlt is meg jelen is kéne bele?
2015. jún. 23. 12:51
 1/4 anonim ***** válasza:

A nachdem után KATI szórend van, másik tagmondat fordított. Az igeidőknél pedig arra kell figyelni, hogy ha mondjuk azt mondod, hogy: Nachdem ich die Aufgabe gemacht HABE, GEHE ich ins Kino mit meinen Freunden.

Miután megcsináltam a feladatot, elmegyek a barátaimmal moziba. Akkor hogyha a második tagmondat jelenidőben van, akkor nem használhatsz Präteritumot. Mert ahogy én szoktam mondani, mindig kettőt kell lépni az igeidőkben.

De ha azt mondom, hogy miután megcsináltam a feladatot, elmentem moziba a barátaimmal.

Akkor az úgy hangzik, hogy Nachdem ich die Aufgabe gemacht HATTE, GINGE ich ins Kino mit meinen Freunden.

Szóval négy verzió van:

Nachdem-Perfekt(KATI) + jelen (fordított)

Nachdem-Imperfekt(KATI) + Präteritum (fordított)

Persze a tagmondatokat fel lehet cserélni, és akkor a fordítottból egyenes lesz.

Nem tudom, mennyire érthető, ahogy leírtam.

Esetleg nézd meg ezt is, igaz német, de szerintem érthető.

[link]

2015. jún. 23. 13:30
 2/4 A kérdező kommentje:
Érthető, köszönöm! És ha a mondatban 2 múlt + egy jelen is van, mert 3 tagmondatból áll akkor imperfekt, prät. és jelen, ugye?
2015. jún. 23. 13:38
 3/4 anonim ***** válasza:

A "nachdem"-mel kezdődő mondat időhatározói mellékmondat, tehát egy bármilyen mondat időhatározójának mondattal (nem egy szóval, mint pl. "holnap" történő kifejezése. A mellékmondat szórendje nem KATI, mert csak az egyikre lehet ráhúzni ezt a képletet, a másikra nem. Ami a mellékmondati szórendet illeti, sokkal egyszerűbb főmondathoz hasonlítani, amelyikből az igei rész a mondat végén, nem pedig a második helyen áll. Ha egy nagymondatot mellékmondattal kezdünk, ugyanúgy a második helyen van az állítmány, mintha egy rövid időhatározóval kezdenénk.

És most az igeidők használatáról a "nachdem" után: Mindig a főmondathoz igazodik.

Ha a főmondatban jelen vagy jövő idő van, akkor a "nachdem" után Perfekt áll.

Nachdem ich die Grundschule beendet habe, lerne ich jetzt im Gymnasium. VAGY: Nachdem ich die Grundschule beendet habe, werde ich im Gymnasium lernen. (jövő)

Ha a főmondat igeideje múlt, akkor a "nachdem"-mel kezdődő mellékmondatban Plusquamperfekt áll:

Nachdem ich die Grundschule beendet hatte, lernte ich im Gymnasium, und jetzt studiere ich an der Uni.

2015. jún. 23. 14:56
 4/4 anonim ***** válasza:
62%

Az első válaszolónak:

Nem értem, mi az, hogy mindig "kettőt kell lépni"???? A "gehen" ige Präterituma nem "ginge", hanem "ich ging"". A "nachdem" után soha nem áll Präteritum!

A "Präteritum" és az "Imperfekt" ugyanannak az igeidőnek a kétféle elnevezése.

2015. jún. 23. 15:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!