Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Aki tud valamilyen szláv...

Aki tud valamilyen szláv nyelvet, az tudna segíteni 2 kérdésben? Fontos!

Figyelt kérdés

Sziasztok! Én horvátot tanulok, de gondolom minden szláv nyelvben így van.

2 dolgot nagyon nem értek:

1. Ha általánosságban beszélek, vagy nem nevezem meg, miről beszélek, akkor a melléknévnél (és az ige múlt idejénél) a semleges nemű alakot kell használni?

2. A szórend. Ezzel sehogy sem vagyok tisztába, és magyarázatokat sem találtam rá, pedig horvát könyvem is van, és abban sincs leírva. Sehogy sem tudok eligazodni, annak ellenére, hogy úgy tudom, elég szabad a szórend a szláv nyelvekben.

Mit nem tudok, pl: az igék múlt idejű alakjánál (pl sam radio) a sam és a radio közé kerülhet valami? Vagy mikor milyen helyen van a "sam" (biti) segédige?

Mert egyszer olyat látok, hogy sam XYZQW radio, másszor meg sam radio XYZQW.

Főleg mellékmondatokban zavaró, és nem bírok rájönni a szabályra, mert németben könnyebb, és az megy is.

Hogy van a szórend? segédige+ige közé kerülhet valami, és ha igen, mi?

pl: Jesi li radio XYW.... máskor meg: Jesi li XYW radio....

Nekem ez így most nagyon zavaros, és össze vissza van, mert sokszor van az, hogy írom, és kiderül, hogy hibás amit írtam, mert néhol nem jó a szórend.

Hogyan van? :S

Előre is köszi!!

2013. dec. 4. 12:49
 1/5 A kérdező kommentje:

Vagy így minek hol van a helye a fő és mellékmondatban?

Mint pl németben Kati, fordított, egyenes szórend, stb.

2013. dec. 4. 12:51
 2/5 A kérdező kommentje:

vagy pl:

Vi ustajete svaki dan rano.

Én így gondoltam. de a könyvben: Vi svaki dan rano ustajete.

Most akkor akármit lehet tenni az ige és a személyes névmás közé? vagy hogy?

2013. dec. 4. 13:01
 3/5 anonim ***** válasza:

Hát igen, én 3 szláv nyelvet beszélek, nekem is a horvát az egyik, de még mindig meggyűlik a bajom a szórendjükkel :S Esetleg olvasd el ezt, hátha segít valamit:

[link]

Az 1. kérdésedre, igen a szláv nyelvek, köztük a horvát is nagyon szereti a személytelen mondatokat, amikoris semlegesbe teszik a dolgokat. A magyarban ilyen nincs, úgyhogy ezt át kell fogalmazni fordításnál, különben furán hangzana.

2013. dec. 4. 19:15
 4/5 anonim ***** válasza:
(Am. azon a linken amit küldtem, vannak jó kis tesztek is meg mindenféle) :)
2013. dec. 4. 19:26
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi. Bár én még kezdő vagyok. :) Amúgy akkor nincs szabály a szórendre?
2013. dec. 4. 20:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!