Melyik szláv nyelvet tanuljam a lentiek közül?
- szlovén
- lengyel
- szlovák
- szerb/horvát/bosnyák
- ukrán
- bolgár/macedón
- cseh
Fontos szempontok:
- legyen könnyen tanulható
- legyen átfedés más nyelvekkel (meg lehessen érteni minél több nyelvet)
- ne beszéljenek az adott országban angolul (legyen érdemes tanulni)
Az orosz nekem egyáltalán nem tetszik, bár tudom, az a legfontosabb szláv nyelv, de mégis valami mást akarok. Beszélek már angolul, németül, spanyolul és olaszul, most egy szláv nyelvet akarok elkezdeni. A felsoroltak közül mindegyik tetszik, de kíváncsi vagyok, hogy szerintetek melyiket a legjobb tanulni. Érveket is szeretnék!
Köszönöm mindenkinek!
Én a lengyel és a horvát között döntenék. (egyiket sem beszélem)
A lengyelt azért, mert viszonylag sokan beszélik (Lengyelország több mint 35 milliós) és ha jól tudom, van áthallás a cseh és szlovák nyelvvel, ami azért Közép-Európai szinten jelentős népesség és terület. Na meg lengyel magyar...:)
A horvátot pedig a szerbbel, bosnyákkal, talán a szlovénnel(?) való áthallás (bár nem túl sok összesen sem) miatt. Illetve személyes tapasztalat alapján: valamivel több, mint 20 km-re lakom a horvát határtól, így néha átnézünk, és tetszik a lazább mentalitás. Érdekes módon már érzékelhető a különbség. (a kicsi falvakban főleg, de a 20 ezres Verőcén is)
Ha mérlegelem az általam leírtakat, talán a lengyel kifizetődőbb.
Szerintem cseh.
Ezen országok közül messze az a legfejlettebb.
Kb. annyira beszélnek angolul, mint Magyarországon. Ott is úgy van (Szlovákiában legalábbis), hogy 3. osztálytól tanulnak idegen nyelvet, ami általában angol vagy német. Egészen érettségiig, kötelező is. Nyilván később aki nem használja az ugyanúgy elfelejti, mint a magyarországiak.
Feltételezem a déli szláv népeknél sokkal többen/jobban beszélik az angolt, mivel a tengerpart miatt jelentősebb a turizmus.
Miért akarsz tanulni? Csak kedvtelésből, vagy konkrét célod van vele? Ha az utóbbi, akkor ahhoz igazítsd a választásod.
Cseh meg szlovák beszéd közt kisebb a különbség, mint mondjuk az olasz vagy német egy-egy szélsőséges nyelvjárásai között. Írásban egy-két betűt/hangot máshogy írnak, de simán megértik egymást. Szlovákiában filmetek gyakran nem is fordítják le szlovákra, csak levetítik csehül.
Tapasztalataim szerint Csehországban jobban beszélnek angolul mint Szlovkáiában.
Szerintem lengyel, cseh, horvát / szerb vagy ukrán.
Elég nagy a hasonlóság a cseh-szlovák-lengyel között, sok mindent lehet érteni a másikból, még ha kezdő szinten vagy is.
A szerb és horvát meg még hasonlóbb, az is jó lehet. A szlovén más kicsit (+ sokan beszélnek az országban angolul), és nem is beszélik sokan, azt nem tanulnám. A bolgárt vagy a macedónt se.
Az ukrán sem rossz. Az már biztos, hogy Ukrajnában kevesen beszélnek angolul. Van átfedése a nyelvnek az orosszal, de nem annyira, mint a cseh-szlovák esetben pl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!