Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Melyik szláv nyelvet tanuljam?...

Melyik szláv nyelvet tanuljam? Melyiket érdemes?

Figyelt kérdés
Gondolkodtam a horváton, bosnyákon, szerben. Oroszon azért nem, mert már belekezdtem, de túl nehéznek tűnt. A három közül az kéne, amelyiket !!!INTERNETEN, TANÁR NÉLKÜL!!! meg lehet tanulni társalgási szintre. Mindegy mennyi idő alatt. Könyveket persze szívesen veszek. Köszönöm a segítséget!

2015. febr. 20. 11:55
 1/6 anonim ***** válasza:
Kérdés, hogy minek? Tudnád aktívan használni?
2015. febr. 20. 12:11
 2/6 A kérdező kommentje:
Csupán hobbiból
2015. febr. 20. 12:12
 3/6 anonim ***** válasza:

A horvátot ajánlom, mert azt talán használni is tudnád.

Bár nem hiszem, hogy a nyelvtana egyszerűbb lenne, mint az oroszé. Annyi könnyebbség, hogy nem cirill betűket használnak. Szóval ezért pl. a szerbet nem ajánlanám. A bosnyákot meg nem tudom, mi értelme megtanulni, ha csak nincs rá valami konkrét okod. Egyébként meg eléggé hasonlítanak egymáshoz. Szóval ha az egyiket jól megtanulod, akkor a többit már könnyebb lesz.

Mondjuk én a helyedben folytatnám az orosz, ha már elkezdted és így, hogy csak hobbi és semmi más célod vele.

2015. febr. 20. 12:30
 4/6 anonim ***** válasza:
Nem azért, de hobbi szinten mindegy mit tanulsz, ha nem használod aktívan, nem fogsz tudni olyan mértékben fejlődni, sem pedig szinten tartani, úgy nem lehet nyelvet tanulni igazán, hogy olvasod magadnak a nyelvkönyvet. Van persze egy csomó online nyelvtanulós oldal meg lehet levelezőpartnert is találni, de értelme nincs sok. Így édesmindegy, melyiket választod.
2015. febr. 20. 12:47
 5/6 anonim ***** válasza:

A sok lebeszélés után gondoltam írok valami bíztatót. :)

Vágj bele nyugodtan. Nem könnyű, de bármire is jutsz, az mindenféleképpen nagyobb tudás lesz, mintha bele sem vágsz.

Én teljesen értem és valamelyest beszélem is a felsorolt nyelveket, néha problémaként jelentkezik, hogy keverem őket. Mindhárom nyelvnél nyelvújítás zajlik, de negyediknek ide lehet venni a montenegrói nyelvet is (crnogorski jezik). A nyelvújítások lényege az, hogy a többitől különbözzön az adott nyelv. Ezek a kölcsönös megérthetőséget egyáltalán nem befolyásolják, inkább stilisztikai jellegűek. Általában nagyon ügyelnek a nyelv tisztaságára, és megszólják azt, aki például horvátul beszélve egy szerb kifejezést használ, vagy fordítva. De ha valaki idegen nyelvként tanulja, akkor annak nagyon örülnek, és elnézik az ilyen bakijait is.

On-line nyelvleckékről nem tudok, de ha vannak, a gugli ki fogja dobni. Kiegészítésképpen keresd az élő nyelvi környezetet, és hallgass sok rádiót. Az mr4-en is napi 2x2 óra szerb illetve horvát nyelvű műsor megy, neten is fogható. Ha valami konkrét kérdésed van, írjál nyugodtan privátban.

2015. febr. 20. 13:02
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek, főleg neked utolsó :) akkor elkezdem élőben hallgatni a nyelveket :)
2015. febr. 20. 13:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!