Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Milyen káros mondatokat,...

Milyen káros mondatokat, szavakat, jelentéseket gyomlálnál ki a magyar nyelvből, amivel hasznosabbá, jobbá válna a nyelv?

Figyelt kérdés

Egy példa eszembe jutott, mégpedig a "visszakérdez" szó. Ennek van egy nagyon negatív jelentése. Olyankor használják, amikor valaki nem fogadja el alázatosan a felsőbb utasítást, hanem valamilyen feltételt szab, tehát nem gondolkodás nélkül engedelmeskedik.

Szerintem ez egy nagyon káros szó. A felnövekvő generáció ha ezt hallja, akkor abból könnyen gondolhat arra, hogy nem jó visszakérdezni dolgokra, inkább csak el kell fogadni mindent és kész, nem is igazán szükséges gondolkodni.

Tudtok mondani ehhez hasonló példákat, amiket legszívesebben eltüntetnétek a magyar szóhasználatból, közbeszédből?

2015. ápr. 15. 10:29
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

mit tudom én

hogy is hívják

izé

2015. ápr. 23. 10:37
 22/26 anonim ***** válasza:
A csúnya,trágár kifejezéseket mindenképp el kellene tüntetni!
2015. ápr. 23. 10:43
 23/26 anonim ***** válasza:
a Buddha név kiejtését, mivel mindenhol a világon Budának ejtik.
2015. ápr. 27. 09:37
 24/26 anonim ***** válasza:
Földhivatal - mert nem csak földdel foglalkozik hanem házakkal, lakásokkal is.
2015. máj. 15. 11:42
 25/26 anonim ***** válasza:

Az országgyűlés szót is el kellene törölni, mert nem is az ország gyűlik ott össze, csak néhány ember.

Meg az óvodát is, mert nemcsak óvják ott a kisgyerekeket, hanem etetik is.

A kórház meg ne kórház legyen, hanem gyógyulásépület, mert nem a kór a lényeg benne, hanem a gyógyulás, és egy akkora böhöm nagy épületet ne nevezzünk már háznak.

És a vonatokat, amiknek a végén van a mozdony, ne vonatnak, hanem tolatnak nevezzük, hiszen ott nem vonja, hanem tolja a szerelvényt a mozdony.

A repülőgép szó sem jó, mert a helikopter és az űrhajó is repülő gép, tehát pontatlan az elnevezés. Nevezzük inkább szárnyasrepülőgépnek.

A tengeralattjáró szót is töröljük el, mert az esetében szó sincs járásról. Nevezzük "teljesen víz alatti hajó"-nak (azért "teljesen", mert részben a hagyományos hajók is víz alatt vannak).

Az "üdítő" szót is töröljük el, hiszen a víz sokkal üdítőbb hatással van, mint pl. a kóla, így megtévesztő, logikátlan az elnevezés.

A hadnagy szó, ahogy az összetevőiből látható, eredetileg hadvezért jelentett. Ezt is helytelen tehát alacsonyabb rangú tisztek megnevezésére alkalmazni. Helyette a hadkis szó használatát javaslom.

Nagyon zavar még az e-könyv olvasó elnevezés, mert valójában nem az a cucc olvassa a könyveket, hanem én. Olvasó helyett tehát olvastatónak kellene nevezni vagy valami hasonlónak.

De ez csak néhány példa, csepp a tengerben, mert ezerszámra vannak olyan szavak, amelyek többet ártanak, mint használnak a magyar nyelvben. Csak felsorolásszerűen még néhány logikátlan, káros szó és kifejezés, amelyet kíméletlenül ki kellene purgálni a nyelvből: számítógép, képernyő, sündisznó, csillaghullás, naplemente, cethal, természetfölötti, cserediák, autóversenyző, fenegyerek.

2015. máj. 15. 12:57
 26/26 anonim ***** válasza:

Értem én az iróniát.... csak nem mindig szeretem.

A tengeralattjáró egyébként nem csak tenger alatt jár hanem óceán alatt is. Óceánból több van mint tengerből, tehát...

2015. máj. 15. 14:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!