Milyen káros mondatokat, szavakat, jelentéseket gyomlálnál ki a magyar nyelvből, amivel hasznosabbá, jobbá válna a nyelv?
Egy példa eszembe jutott, mégpedig a "visszakérdez" szó. Ennek van egy nagyon negatív jelentése. Olyankor használják, amikor valaki nem fogadja el alázatosan a felsőbb utasítást, hanem valamilyen feltételt szab, tehát nem gondolkodás nélkül engedelmeskedik.
Szerintem ez egy nagyon káros szó. A felnövekvő generáció ha ezt hallja, akkor abból könnyen gondolhat arra, hogy nem jó visszakérdezni dolgokra, inkább csak el kell fogadni mindent és kész, nem is igazán szükséges gondolkodni.
Tudtok mondani ehhez hasonló példákat, amiket legszívesebben eltüntetnétek a magyar szóhasználatból, közbeszédből?
Te kis Syme. :)
A magyar szóképző nyelv, így igazából lehetetlen szavakat kitörölni belőle, hisz bárki bármikor újra létrehozhatja.
Én a "csúsztatás" szót utálom a legjobban. Kb. azt jelenti, hogy "nincs igazad, de nem indoklom meg, miért".
# 11
"A magyar szóképző nyelv, így igazából lehetetlen szavakat kitörölni belőle, hisz bárki bármikor újra létrehozhatja. "
Ha nem állnak valaki feje fölött AK47-el, akkor kimondhat és leírhat bármit, amit akar, még az sem kell hozzá, hogy a magyar szóképző nyelv legyen.
"Én a "csúsztatás" szót utálom a legjobban. Kb. azt jelenti, hogy "nincs igazad, de nem indoklom meg, miért"."
Valószínűleg ebben lehet valamennyi igazság. Vannak tipikus megmenekülős mondatok és szavak, amikkel meg lehet úszni, hogy a beszélő megmagyarázzon valamit, ami számára kellemetlen vagy esetleg ő maga sem érti.
Tulajdonképpen ha mindenképp gyomlálni kellene valamit:
Akkor is inkább szájízre állítanám,vagy visszanyesném a "nyelvi gazokat",mint például a magyarított angol szavak: pl.:"júzer" a "user" helyett.Illetve angolozást is megtartanám szaknyelvi szinten,maradjon az informatikusok nyelve(angollal vagy anélkül sem mindig érteni mit mondanak.:D),tehát a "sales manager","product solution analyst" és hasonló állásajánlatokban megfogalmazottakat,a boltfeliratként "big,big extra sale"kifejezéseket szívesebben látnám magyarul.De ez csak az én gondolatom.
Lehet játszani a nyelvvel(Karinthy!) új kifejezéseket generálni(ebben a magyar profi),ezért csak a "nagyon muszáj" esete amit leírtam.
A "vok" és hasonlók irritálnak.
Amúgy kérdező, szerintem az a szó, amire gondolsz az a "visszabeszél", nem a "visszakérdez"
Szerintem is inkább a visszadumál, visszaszájal szóra gondolhattál, kérdező, mert a visszakérdez szót még sosem hallottam abban az értelemben használni, amit leírtál.
Másrészt, attól, hogy a nyelvünkből kigyomláljuk a visszabeszél kifejezést, maga a cselekedet még nem fog eltűnni, és hamarosan valaki úgyis kitalálna rá valami kifejezést, hogy meg lehessen nevezni ezt a tevékenységet.
Kérdező, te fordítva ülsz a lovon. Nem szavakat találnak ki, hogy azoknak jelentésük legyen, hanem az életben vannak események, jelenségek, és ha azokról beszélni kívánunk, akkor el kell neveznünk őket.
Nincs káros szó, jelentés, és hasonlók. Csak legfeljebb tudatlan, vagy trehány ember van, aki rosszul használja őket. Még a káromló szavaknak is megvan a maguk funkcionalitása. Csak persze nem olyan gyakorisággal és mindenre, ahogy ma használatosak.
Ezzel szemben van rossz stílus, mégpedig többféleképpen. Az egyik, ha nem ismerjük a szó jelentését és mégis használjuk - hibás összefüggésben. A másik, hogy mondanivalónkat nem egyszerűen, világosan fejezzük ki, hanem agyontűzdelve töltelékszavakkal. Lehet rossz egy mondat értelme, a szavak sorrendje, ragozása, és még sok más, de ez mind a használójuk hiányossága, nem a szavaké.
roma: nem minden cigány Romániából jött át, tehát a szó helytelen.
antiszemita:nem csak a zsidók szemiták hanem még nagyon sok más nép is. Tehát a zsidóellenességet nem kellene antiszemitizmusnak hívni.
Árpád-ház: mivel olyan nem létezett csak utólag találták ki.
Honfoglalás: ilyet se ismertek a 19. századig
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!