Használja valaki még a közért szót?
Én 38 éves vagyok és mindennap használom.
A kérdező meg egyes válaszolók problémázásáról meg az a véleményem, hogy szerintem meg az az idegesítő, hogy egyesek tényleg azt hiszik, hogy valami hivatal döntésétől függően kötelező az embereknek megváltoztatni a szóhasználatukat. Közel 50 évig hívták közértnek az élelmiszerboltokat az emberek, aztán egyik napról a másikra kezdjék másképp hívni, mert a hivatalok úgy döntöttek?
Egyébként meg a köznevesülés teljesen mindennapi folyamat a nyelvben, pl. dobostortát sem csak a Dobos Cukrászdában lehet venni, meg zsilettpengét sem csak a Gilette cég gyárt már. Ezeket a boltokat is ugyanígy lehet közértnek hívni attól még, hogy a cégeket már átnevezték.
Közért = Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt.
Amúgy szerintem semmi gond vele. A bolt valóban bármilyen boltot jelenthet, nem csak élelmiszer vegyesboltot. Az ABC sem sokkal jobb (Általános Bevásárló Centrum). Hívhatnánk persze szatócsboltnak is, de nem hiszem, hogy visszatér a közhasználatba. Esetleg csemege bolt? :) De ennyi erővel a cellux szót is kiutálhatnánk, mert az is egy márka volt. Vagy a flex is elfogadott, pedig az is csak egy barkácsgép márkanév volt a sok közül.
:)
Én ugyan csak szeptember óta élek Budapesten, de a pesti nyelvre rájátszván sokszor használom a közért szót akármilyen boltra, hipermarketre, néha még plázára is azt mondom, hogy közért :D
Persze, tudom, hogy a közért leginkább kisebb élelmiszerbolt, de ez csak amolyan poén a részemről, hogy a most ideköltözött vidéki paraszt próbálja felvenni a pesti nyelvi szokásokat, de hülyeséget beszél :D
Egyébként vagy magát az üzletet nevezem meg (Spar, Coop, CBA), vagy simán azt mondom, hogy bolt (néha direkt jó nagy tájszólással → BÓT)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!