Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Használja valaki még a közért...

Használja valaki még a közért szót?

Figyelt kérdés
Osztrák határnál pl azt sem tudják mi az, egyszer mondtam és hülyének néztek. Ti használjátok még? Én már leszokóban vagyok, de a családom rendszeresen használja. Olyan idegesítő. Mi a véleményetek róla?

#szó #közért #osztrák határ mellett
2015. márc. 26. 16:02
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Tényleg, ahogy a 9-es írja, a "sarki közért" formában azért én is mondom néha. Többször, mint simán a közértet. 2-es voltam.
2015. márc. 26. 19:52
 12/18 anonim ***** válasza:
Én használom :D 16F
2015. márc. 26. 20:09
 13/18 A kérdező kommentje:
de ez csak pesten használatos, nem?
2015. márc. 26. 21:22
 14/18 anonim ***** válasza:
Én nem tudtam, hogy ez egy pesti szó:D Amúgy használom 22 éves fejjel is, sznob se vagyok, de nagymamámmal éltem, lehet azért ragadt rám. De elsősorban a boltot szoktam használni.
2015. márc. 26. 22:36
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Én 38 éves vagyok és mindennap használom.

A kérdező meg egyes válaszolók problémázásáról meg az a véleményem, hogy szerintem meg az az idegesítő, hogy egyesek tényleg azt hiszik, hogy valami hivatal döntésétől függően kötelező az embereknek megváltoztatni a szóhasználatukat. Közel 50 évig hívták közértnek az élelmiszerboltokat az emberek, aztán egyik napról a másikra kezdjék másképp hívni, mert a hivatalok úgy döntöttek?

Egyébként meg a köznevesülés teljesen mindennapi folyamat a nyelvben, pl. dobostortát sem csak a Dobos Cukrászdában lehet venni, meg zsilettpengét sem csak a Gilette cég gyárt már. Ezeket a boltokat is ugyanígy lehet közértnek hívni attól még, hogy a cégeket már átnevezték.

2015. márc. 27. 00:15
 16/18 anonim ***** válasza:

Közért = Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt.

Amúgy szerintem semmi gond vele. A bolt valóban bármilyen boltot jelenthet, nem csak élelmiszer vegyesboltot. Az ABC sem sokkal jobb (Általános Bevásárló Centrum). Hívhatnánk persze szatócsboltnak is, de nem hiszem, hogy visszatér a közhasználatba. Esetleg csemege bolt? :) De ennyi erővel a cellux szót is kiutálhatnánk, mert az is egy márka volt. Vagy a flex is elfogadott, pedig az is csak egy barkácsgép márkanév volt a sok közül.

:)

2015. márc. 27. 02:45
 17/18 anonim ***** válasza:
2015. márc. 28. 07:31
 18/18 anonim ***** válasza:

Én ugyan csak szeptember óta élek Budapesten, de a pesti nyelvre rájátszván sokszor használom a közért szót akármilyen boltra, hipermarketre, néha még plázára is azt mondom, hogy közért :D

Persze, tudom, hogy a közért leginkább kisebb élelmiszerbolt, de ez csak amolyan poén a részemről, hogy a most ideköltözött vidéki paraszt próbálja felvenni a pesti nyelvi szokásokat, de hülyeséget beszél :D

Egyébként vagy magát az üzletet nevezem meg (Spar, Coop, CBA), vagy simán azt mondom, hogy bolt (néha direkt jó nagy tájszólással → BÓT)

2016. jan. 31. 13:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!