Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Angolban mi a különbség a...

Angolban mi a különbség a Past Simple és a Present Perfect között?

Figyelt kérdés
2015. febr. 11. 17:51
 1/5 anonim válasza:

A Past Simple az a rendes múlt, mesélésre, múlt időben történt dolgok kifejezésére használjuk.

A Present Perfect ennél összetettebb. Bár a nevében a jelen, van a múlt idősíkja és akár még a jövő is szerepelhet benne, egyfajta "univerzális" igeidő, azért nehéz kicsit megérteni, mert magyarban nincs ilyen.

Olyan használjuk, amikor valami már megtörtént, de még mindig érezzük ennek a "hatását", vagyis kihat a múltbeli esemény a jelenre.

Például: Be van gipszelve a karom, és nem tudok írni ezért azt mondom: I have broken my arm.

Van egy olyan használat is, ahol a mondatban ever-nevert, használunk és azt fejezzük ki... Inkább példát írok. :D

Have you ever been to China? (Voltál már "valaha" kínában?)

No, I haven't. (Nem voltam.)

Azért ezt az igeidőt használjuk, mert bár még nem voltam, ez nem azt jelenti, hogy nem is mehetek el a jövőben. Tehát nem egy befejezett dolog.

Ha jön egy angoltanár, lehet jobban eltudja magyarázni. :)

2015. febr. 11. 19:06
 2/5 anonim válasza:
Bocsi a hibákért, gyorsan írtam. :)
2015. febr. 11. 19:07
 3/5 anonim ***** válasza:

Itt találsz jó leírást:

[link]

Az is fontos,hogy vannak jelző szók ,amik segítenek benne,hogy mikor melyik kell.

Past simple esetén konkrét időpont van jellemzően,miközben a present perfect esetén olyasmik,hogy :ezideig stb

ez egy összehasonlít videó:

https://www.youtube.com/watch?v=eA2_i2yDaAo

2015. febr. 11. 22:16
 4/5 anonim ***** válasza:

Korábban leírtam máshol, de most nem találom. Megpróbálom röviden.

A múlt idő azt fejezi ki, hogy csináltam valamit. A present perfect (pp) meg azt, hogy megtettem, "most" túl vagyok rajta. Szóval erősen a jelenhez kapcsolódik, jelezve, hogy most valamilyen állapot van, ami egy múltbeli történés következménye.

Magyar, a pp analógiájára:

- Levágattam a hajam.

Múlt idő, de érződik, hogy valójában azt jelenti, hogy nézzétek, milyen a hajam MOST. Na ennek felel meg a pp az angolban.

- I was in London.

Londonban voltam. Ekkor és ekkor ott jártam.

- I have been to London.

Már jártam Londonban, megjártam Londont, túl vagyok rajta, egy Londont-látott ember vagyok MOST.

2015. febr. 11. 23:58
 5/5 anonim ***** válasza:
54%

Egy másik megközelítés a fentiek mellé: a PS a múlt egy jól meghatározott (vagy odaérthető) időpontjában (last Monday) vagy lezárult időszakában (last year) történt cselekvés vagy történést ír le.

A Perfect igeidők pedig mindig egy időtartamra (nem időpontra) vonatkoznak, melyek az adott pillanatig tartanak (tán még utána is), ezért gyakori tartozékuk a for ('valamennyi ideje') vagy since ('valami óta') elöljáróval bevezetett időhatározó. (Persze for elöljáró PS mondatban is lehet, de ekkor 'valamennyi ideig' jelentésben áll.)

PS: I was in London last year. – Tavaly voltam Londonban.

PS: I was in London for a year – Egy évig voltam Londonban.

PP: I have been in London for a year – Egy éve vagyok Londonban.

PP: I have been in London since March – Március óta vagyok Londonban.

A for/since ilyen jelentése mellé kötelező a Perfect igeidő, gyakori hiba ennek elhagyása.

I am in London since March - HIBÁS!

Azért is írtam le ezt a megközelítést, mert ez igaz az amerikai és a brit angolra is, míg ez a "hatása van a mostra" dolog nem feltétlenül működik az amerikai angolban, ott simán használnak helyette PS-t is:

Look, I broke my arm! – Nézd, eltörtem a karomat!

2015. febr. 12. 10:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!