Az "ich führe" nem helytelen ebben az esetben?
Ez Konjuktiv II. lesz, azaz egyfajta feltételes mód: vezetném az autót - ich führe das Auto.
Itt nem a würden-nel alkotunk feltételes módot, hanem az ige präteritum alakjával + Umlaut + e betű.
fahren --> fuhr --> führ --> führe
De egyébként amik így kétértelműek is lehetnek, mint például ez vagy az ich machte, wir gingen, azoknál inkább a würden-t használjuk. Ezt az alakját csak akkor, ha a szövegkörnyezetből kiderül, hogyan is értjük.
Azt autot "fahrenelni" szoktak. Kedves masodik valaszolo, en mar több mint 7 eve elek anyanyelvi nemet környezetben, ezt meg sosem hallottam. Persze lehet a nyelvkönyv igy mondja.
Kedves kerdezö, tudsz szövegkörnyezetet irni, ugy kicsit informativabb lenne.
Az első vagyok. Második válaszoló, én sem hallottam még ilyet, pedig 10 éve tanulom a németet, többnyire német anyanyelvű tanároktól.
Nem rég tanultuk viszont a konjuktiv II.-t, amiben pont benne volt ez az ich führe das Auto.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!