Hogyan lehet a francia igeragozást legkönnyebben megtanulni?
Szia!
Megtanulni csak úgy lehet ezeket, ha sokat használod. Tehát gyakorolni kell.
Egyik igeidőből átírni a másikba.
Szövegből kihagyott igét megfelelő alakban beírni.
Kitalálni, hogy az adott alakú ige milyen igeidőben, módban, személyben stb. áll (szövegkörnyezet kell hozzá).
Tehát gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni!
Te mikor kezdted tanulni a francia nyelvet és milyen formában?
Hát akkor lássuk részletesen.
Azt tudod, hogy három csoportja van az igéknek:
1.) Az -er végű igék (manger, laver, corriger etc.)
2.) Az -ir végződésű igék (finir, noircir, hennir etc.)
3.) A többi, u.n. rendhagyó igék (prendre, être, avoir, tenir, aller.)
Az utóbbiakat - nincs mese -, meg kell tanulni.
A két első igeragozásnáll elég, ha egy-egy igét "bevágsz", a többi is ugyanúgy ragozódik.
Van azonban egy "kis" bökkenő...
Direkt írtam a "finir" és a "tenir igét példának, hiszen mindkettő -ir végű, mégsem tartoznak ugyanabba a csoportba.
Ha meg akarod tudni, melyik igeragozásról van szó, mondd el magadban az adott ige többes szám harmadik személyét:
Ils finissent, ils hennissent tehát -issent végződés - második igeragozás.
Ils tiennent, ils viennent - -ennent végződés harmadik
(rendhagyó) igeragozás. (Van, ahol úgy tanítják, hogy a participe présent-ot kell nézni (finissant, tenant), az is jó, nekem az előző jött be jobban.)
Az egyetlen -er végű rendhagyó ige az "aller", ezt - ahogy előzőleg is írtam - meg kell tanulni kívűlről...
Ha nem ez a problémád, akkor én is csak azt tudom javasolni, amit az előző válaszoló: olvass, olvass, olvass!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!