A jössztök miért helytelen?
Azt mondják h a jöttök a helyes, de miért?
te jössz
ti jössztök
Tudom h rossz, de nem a jössz a szótő? A jött az pedig már múlt időbe van még is a jöttök az jelen időbe van. Ezt nem értem.
Kinek mi. Nekem a jöttök tűnik értelmesebbnek, mert én az használom, és használtam is, amióta csak beszélni tudok, pedig nem vagyok pesti, nagyon nem, sőt. Békés megyében, abban is egy kisvárosban lakok, és itt ez terjedt el. Nővérem azon csodálkozott, mikor Debrecenbe ment egyetemre, és az ottani emberek azt mondták, hogy jösztök.
Amúgy a pestieknek is vannak hibás berögződéseik, amiket nem használunk, ilyen például a tulajdon- és személynevek előtti határozott névelő használata. Milyen hülyén hangzik már az, hogy "A Pista elment."
A 10-es válaszoló voltam.
Ja és 12-es, azoknak az igéknek valóban "sz" végű a szótöve!!! De a jönni-nek nem!!
Nemtudom még sosem voltam Békés megyében de ezt azért nehéz elhinni mert pl. Hódmezővásárhely ott van nem messze Szegedtől de ott a jösztököt használják :D
amúgy engem is gyakran felháborít amikor a nevek elé a betűt mondanak.
elfogadom mindkét formát,bár én a jösztök verziót részesítem előnyben. ellenben amikor egy pesti önmagát túlokosnak képzelő "nyelvész zseni" kívánja megmagyarázni,h.miért is van a miért-pontosan ökölbe szorul a talpam(t.szetesen tisztelet a kivételnek),mert a nagy többség lehet,h használ nyelvtanilag helyes szavakat-helyes mondat nem nagyon hagyja el a szájukat. pl.:a Józsival és hadd ne soroljam.
a véleményem az,h.Bp.és környéke,ill.dunántúlon lakók nagy többsége sajnos nagyon vidéki módon beszél. sajnos Ők azok akik csúfolódnak,viccet csinálnak a másik ember beszédéből-de nem veszik észre mennyire mucsajiak
Tiszántúl nagy részén jösztök, a Dunántúl nagy részén jöttök. :)
Amúgy nyelvtanilag a jöttök a helyes (mint ahogy már írták előttem a "jön" a szótő és egyes szám második személyi szokásos ragja a -tok/-tök). Ezt nem én mondom, hogy egy egy valódi szakembertől hallottam. Én Nyíregyházán nőttem fel, ott kiröhögtek mikor azt mondtam jöttök. Budapesten az egyetemen pedig kiröhögtek mikor azt mondtam jösztök :D szóval engem nem érdekel melyikek használjuk, csak emiatt ne essünk neki senkinek, és főleg ne röhögjük ki :D
Amúgy van még egy ilyen szó, ami tájszólásnak tűnik, pedig úgy a helyes. Ez a szó a törülköző (és nem törölköző). Azt gondolnátok, hogy a "töröl" a szótő, de nem, mert olyan rag, hogy "köző" nem létezik. Ezért a törülköző maga a szótő, és ü-vel irandó nem ö-vel. Ezt nekem is csekkolni kellett szótárban, de így van :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!