Szerintetek milyen a kínai nyelv?
Szeretnék minél több véleményt olvasni a kínai nyelvről! Én nagyon szeretem, sokat foglalkozom vele, de úgy látom, hogy nem sok embert mozgat meg rajtam kívül, nemcsak ezen a fórumon, hanem alapvetően az egész országban. Nem nagyon találok olyan fórumot sem, ahol lenne akár egy komoly topic, amelyik a kínai nyelvet tárgyalja...
Épp ezért bátorkodtam kiírni ezt a kérdést, szeretném ugyanis, ha lenne végre egy olyan, amelyik komoly válaszmennyiséggel rendelkezik!
Írjatok, mondjátok el a véleményeteket, ha tanuljátok, ha tanulni fogjátok, vagy akkor is ha csak érdeklődtök iránta! Negatív vélemények is jöhetnek, de akkor indoklást is kérek, ne csak egy szimpla beröffenést... :)
Írhattok nyelvtanulási módszerekről, kedvenc nyelviskolákról, élményekről! Arról, hogy miért érdemes/nem érdemes tanulni, stb.
Remélem, hogy sokakat megmozgat a kérdés és tudunk róla beszélgetni!
Tehát, szerintetek milyen a kínai nyelv? :)
Hát igen, nem egyszerű, de nem is bonyolult nyelv.
Én idén januárban találkoztam a kínai nyelvvel, mivel munkám során kijutottam kínába, és egy pár évet itt is leszek.
Először megpróbálkoztam a mandarin nyelv tanulásával, megtanultam, hogyan tudom a C-Store-ban kinyittatni a sörömet. (Csin káj cögö, azaz nyisd ki ezt)... Csakhát minden 6.-10. alkalommal értették meg, hogy mit is akarok, ugye a tónok miatt.
A mandarinban sok zsizsegős, nekem nagyon nehezen kiejthető szótagok vannak, ezért ezzel nem próbálkoztam tovább.
Egyszer hallottam az utcán egy csávót furcsán beszélni, megkérdeztem, ez is kínai nyelv-e vagy sem. Igen, az volt, csak kantoni. Szóval megtanultam sört nyittatni kantoniul is. (mm goj, hoj há lí gó). Eleinte mindenhol a mandarinnal próbálkoztam,aztán mikor 5.-re sem értették meg, akkor következett a kantoni, amivel elsőre sikerem volt.
Ebből jött számomra a megvilágosodás, nekem kantonit kell tanulnom. Igaz abban 6 hangszín (9, de 6-ot használnak) van, a mandarinban csak 4, de valahogy a kantoniban nincsenek zsizsegős hangok, sok a magyarra hasonlító szó, ami könnyen kiejthető (pl. vuj, höj, hoj, löj stb...)
Már fél éve tanulom a kantoni rejtelmeit, és rájöttem a kantoni nyelv titkára: nem kell sokat foglalkozni a hangszínnel... helyette jól össze kell rakni a mondatot és gyorsan mondani, mert a kínai ember agya ahhoz szokott, és gyorsan kimondva egyből megérti, míg lassan hangsúlyozva nem... Szóval az általam ismert kb. 600 szóval már elboldogulok az utcán, bulihelyen, bankban, postán, munkahelyemen, úgyhogy nem hagyom abba a nyelv tanulását még egy darabig az biztos. Célom, hogy 1 éven belül folyékonyan beszéljem a kantonit...
A szavak felépítése érdekes pl.:
vonat: fó cee (fó - tűz, cee - kocsi) (tüzeskocsi)
imbuszkulcs: lohk go báán száu
lohk - 6
go - szög
báán - dolgozni
száu - kéz
tehát a '6 szögletű dolgozó kéz' az az imbuszkulcs...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!