Tudsz tanítani nekem szavak kiejtését? Amiket mindenki rosszul mond, de azt nem úgy mondják helyesen.
Most hallottam, hogy a Nike az nem "nájki" hanem "nájk" és rakerdeztem, hogy rosszul mondja ismerős, mire hogy mindenki rosszul mondja, ő mondja jól! Mert így kell kiejteni az Amerikai cég nevét.
Tudsz mondani ilyen szavakat? Amik rosszul vannak benne a koznyelvben?
Taníts kérlek! :D
Michelangelót sokan mondják "miHelandzselónak", pedig "miKelandzseló", ugyanis nem német, hanem olasz. Az olaszban pedig a "ch" K hangot jelöl.
München városát ejtik sokan még "münken"-nek, de valójában "münytyhen"-nek kéne ejteni a német kiejtés szerint (vö. a német Mädchen szót is "métyhen"-nek ejtik).
Kapásból ezek jutottak eszembe.
Pedig a Nike az igenis nájki. Sőt, a szó végét még el is nyújtják, mintha Nikee lenne.
http://www.youtube.com/watch?v=LDXgp1cg39k
1:15 "Posing naked in only a pair of Nike Vandals"
A spanyol José nevet ejtik nálunk "hozé"-nak, pedig a spanyolban nincs "z" hang, hanem "hoszé"-nak kéne ejteni.
Shakespeare nevét ejtik "sekszpír"-nek, pedig "sékszpír" lenne kb. a kiejtése.
Einstein neve "ájnstájn" lenne, nem "ejnstejn", de Magyarországon ez a kiejtés terjedt el, mert nincs ilyen "áj" diftongus a magyarban. Ez talán nem tekintendő helytelennek, magyarul így ejtjük ezt a nevet. De a magyarok kivételével minden nyelvben "ájnstájn"-nak ejtik.
Minden nyelven Ájnsztájn ☺. Ez jó. Tehát apját is Ulmban, őt is Stutgartban, Müchenben, Paviában, Zürichben, Aarauban... vagyis Németországban, Svájcba, Olaszországban, Csehországban ... mindenütt még 1932 előtt is így mondták szerinted? meg az einsteiniumot a 99-es elemet? Vagy Ulmban az Einsteinstrasse-t
Ájnsztájnsztrjászénak mondják?
Einstein németnek született és németűl is írt, csak 1932-ben költözött az USA-ba. És amerikai állampolgársága mellett megtartotta a svájcit is. Németül pedig nem úgy mondják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!