Hogy ejtik helyesen németül a deutsch szót?
Figyelt kérdés
Hallottam már többféle képpen. A felnémet nyelvet például mindig is "hoh-dajcs"-ként hallottam ejteni, a német himnuszban viszont "Dojcsland" van ("Deutschland, Dueutschland über alles...")
Most hogy a helyes?
2009. nov. 21. 12:22
1/25 anonim válasza:
Nem hoh hanem hok.
Szoval:hokk dojcs.
Dojcsland.
2/25 anonim válasza:
A dojcs hibás, dajcslándnak kell ejteni.
3/25 anonim válasza:
Én azért irom hogy dojcs,mert itt élek màr 6 éve,màrmint Néet o.-ban.Itt a németek igy mondjàk.Ha nektek dajcs,vagy déjcs legyen az.Itt dojcsnak ejtjük!
4/25 A kérdező kommentje:
Pontosan melyik részén élsz? Mert azért a tájszólás változtathat rajta.
Nem tudom, hogy épp a deutsch szót másképp ejtik-e, csak mondom, hogy elvileg lehet.
Amúgy én is úgy tudom, hogy a dojcs a helyes. Viszont a hoch-ot én hoh-nak tanultam, igaz magyar anyanyelvű német tanártól.
2009. nov. 21. 12:41
5/25 anonim válasza:
Ez attól függ, Németország melyik részéről beszélünk. Én is itt élek, itt dajcs-nak mondják, de itt is van, aki dojcs-nak. Teljesen máshogy beszélnek, mint ahogy annak idején a suliban tanultam, ráadásul, ha 50 km-el odébb megyek, ott megint más a nyelvjárás. Sőt, olyan is van, hogy különböző régiókból valók egymást sem értik tökéletesen.
6/25 anonim válasza:
Na ez lehet hogy tàjszolàs.De az szerintem nem törvényes,hogy dajcsnak kell ejteni,egyébként Konstanz-ban élek.Igaz ez màr a svàjci -német hatàr.
7/25 anonim válasza:
Ahh még valami pl Svàjciak àltalàban azt mondjàk:düccs
sviccer düccs.Vagyis svàjci német.
9/25 anonim válasza:
Abban a bizonyos hoch- deutschban a németek az eu kapcsolatot ojnak mondják, tehát dojcslánd, ojropá, ojro stb...
10/25 anonim válasza:
Magyarok így eljtik : -Dajcs
-Dájcs
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!