Beszélsz franciául?
Én sajnos franciául nem beszélek, de szeretnék megtanulni.
És az, hogy szépnek és okosnak meg gazdagnak kell lenni hozzá, szerintem nem igaz. Ezek egyszerű sztereotípiák, amiket te a franciákhoz kapcsolsz.
Annyi idő és munka kell a francia elsajátításához, egy másik nyelvéhez.
Jah és mielőtt lehurrognátok, hogy nem tudom, hogy miről beszélek, 18 évesen felsőfokon beszélek németül és oroszul középfokon. Szóval sztem a francia sem lehet akkora ördöngősség.
Jó persze, akkor viszonyíthatunk az eszperantóhoz is. És akkor valóban nagyon nehéz a francia, de ehhez sem lehet viszonyítani. És én akkor meg vagyok győződvre arról, hogy pl. a hindi, a szanszkrit, arab, finn annyival könnyebb lenne, mint a francia.
Amúgy én nem a némethez viszonyítok, hanem az oroszhoz. Mert azt már "idősebb" koromban kezdtem el tanulni és jobban átláttam az egész nyelv szerkezetét.
És én még mindig meg vagyok győződve arról, hogy nincs igaza annak a válaszolónak. Deez az én véleményem.
Moi je parle un peu. J'ai l'apprendu dans le lycée, mais malheureusement j'ai oblié plusieurs nots et grammairs.
Kicsit beszélek. középiskolában tanultam, de sok szót és nyelvtant felejtettem sajnos.
"szerintem nagyon kevesen beszélnek franciául..vagyis kevés az olyan, aki felnőttkorára folyékonyan beszél..csak az értelmesebb felsőréteg..ez egy nagyon előkelő nyelv és nehéz is, tehát csak a legokosabbak tanulják."
1. Tényleg kevesen beszélnek franciául. De nem csak a francia az amit kevesen beszélnek folyékonyan felnőtt korukra, pláne nem azért mert ez egy kiváltságos embereknek való nyelv.
2. Azok közül, akik beszélik, nem főképp előkelőek vannak, hanem azok, akik úgy érzik érdemes foglalkozni vele valamilyen okból kifolyólag.
3. Közepesen nehéz nyelv, csak azért tudom, mert én is beszélem valamennyire, két másik nyelv mellett.
4. Nem csak a legokosabbak tanulják, erről biztosíthatlak, és a legokosabbak is csak akkor tanulják, ha úgy érzik, szükségük van rá, vagy mert szeretik.
Túl sok mindennel nem értek egyet az irományodból.
Szóval a válasz a kérdeésre: igen, beszélek.
Nem. Mivel tudok angolul és spanyolul, meg ismerem a francia nyelvtant és alapvető szavakat, ezért el tudok olvasni francia szakmai cikkeket vagy napilapokat, de beszélni nem tudok.
Csekély tudásom alapján az a benyomásom, hogy a francia, mint újlatin nyelv, nem lehet nagyon nehéz. A kiejtése persze nehéz, a magyarhoz képest több magánhangzót különböztet meg, bonyolult szabályai vannak az összefüggő szöveg kiejtésének stb. Maga a nyelv azonban nem túl nehéz, elég világos szerkezete van. Nehéz nyelv ezzel szemben pl. a német: homályos, nehézkes, logikátlan.
A franciának magas a presztízse (ez kitűnik az itteni válaszokból is), a műveltség, a kifinomultság képzetét kapcsolják hozzá. Olaszországban és Franciaországban egyébként a német nyelvismeret örvend hasonló tekintélynek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!