Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi célból vette fel a latint...

Mi célból vette fel a latint a Vatikán?

Figyelt kérdés
2009. okt. 21. 19:57
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
61%

De nem vette fel soha.

Az Egyháznak megalakulása óta a latin a hivatalos nyelve, mivel megalakulásakor a latin volt a Római Birodalom államnyelve és ez azóta megmaradt. És mivel a Vatikán az "államosult egyház", ezért a Vatikán hivatalos nyelve is (megalakulása óta) a latin.

2009. okt. 21. 20:26
 12/25 A kérdező kommentje:
A történelemben Olasz Királyság létrejöttével a Pápai állam megszunt létezni,majd Moussolinivel kiegyzve létrejött a Vaticán. A "felvenni" szó igaz, túl erőteljes, hülyén fogalmaztam csak volt egy kis időszak amikor nem létezett Vaticán. A pápa mindenhol olaszul beszél, nem mint a régi Vatikánban.
2009. okt. 21. 20:28
 13/25 A kérdező kommentje:
Jó, köszi válaszokat, már értem.
2009. okt. 21. 20:30
 14/25 anonim ***** válasza:
83%

Az olasz és a latin között elég kicsi a különbség.

Mellesleg attól, hogy egy kis ideig nem létezett, még nem kell megváltoztatnia a hivatalos nyelvét.

1526 és 1920 között Magyarország hivatalosan nem létezett. Az államnyelv 1848-ig a latin volt, 1849-től pedig a német. 1920 után mégis a magyar lett az államnyelv és nem maradt a német.

Mellesleg ha te külföldre mégy, akkor mindenhol angolul beszélsz. Akkor kérdezhetnéd, hogy Magyarország miért "vette fel" a magyart?

Az Egyházi Állam/Pápai Állam/Vatikán hivatalos nyelve mindig is a latin volt (már amikor létezett ilyen állam.)

Az más kérdés, hogy bennszülött polgára egy sincs, így anyanyelvként ma már senki nem beszéli a latint. De attól még, mivel az egyház szupranacionális (nemzetek feletti), kell egy közvetítő nyelv, ami egyúttal az Egyház államának (a Vatikánnak) is az államnyelve és ez hagyományosan a latin.

Miért? Milyen nyelven kéne beszélniük? Olaszul? És miért pont olaszul? Miben többek az olaszok, mint a németek, a franciák, az angolok, a bantuk, a japánok, vagy épp a magyarok?

2009. okt. 21. 20:34
 15/25 anonim ***** válasza:
53%
Akkor oszd meg velünk, hogy mit értesz, mert én még mindig nem értem, hogy mi a problémád
2009. okt. 21. 20:35
 16/25 anonim ***** válasza:
53%
Az ókorban az egyház görög nyelvű volt. Később, amikor már aránylag kevesebb keresztény beszélt görögül, akkor bevezették a latint a közérthetőség kedvéért. Aztán ez úgy maradt, mert nehéz lenne áttérni egy másik nyelvre, például minden fontos iratot le kellene fordítani az új nyelvre.
2009. okt. 21. 20:43
 17/25 A kérdező kommentje:

Mit értessz probléma alatt?

Köszi aí válaszokatm főleg az utolsót. Most már megtudtam a választ nics most már semmi problémám.

2009. okt. 22. 14:50
 18/25 A kérdező kommentje:
meg az az előtti választ.
2009. okt. 22. 14:50
 19/25 anonim ***** válasza:
50%

Kérdező írta: "pesszikmális"

Az mi? Nem találom szótárban se.

2009. okt. 22. 14:51
 20/25 A kérdező kommentje:
Laptop-billentyűzet sajnos nálam nagyonr rossz. Különben már egy kérdés tettem fel. "Milyen értelemben "hivatalos nyelv" a latin?"-na és kaptam három offot.
2009. okt. 22. 14:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!