Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Gáz, hogy így beszél?

Gáz, hogy így beszél?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Van egy nagyon jó barátnőm,és sokat jár Túrkevére,ahol sok a roma és millió szót átvett már.Hozzáteszem,hogy a nem romák is így beszélnek.pl. lányra azt mondja rányi,gádzsi,pasira gádzsó,sokszor mondja,hogy dzsukel sukár devlám meg hasonlókat.

Szerintem nem gáz,hogy így beszél,nekem ezzel semmi bajom nincs én kacagok is rajta mert nagyon vagány lány és(lehet sokaknak nem fog ez tetszeni)de jól áll ez neki.Viszont sok barátunk elfordult tőle.És ezt tudja ő is,de erre azt mondja mindig,hogy akik emiatt nem barátkoznak vele azok nem barátok.

Én próbálnám megértetni a többiekkel,hogy ő ettől még ugyanaz az ember maradt.De hogyan tehetném ezt?Amúgy szerintetek is gáz,hogy cigány szavakat használ?

Köszi

2009. szept. 28. 01:38
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
77%
Hát.. szerintem az. Bár én is szoktam mondani, hogy dicsak, dikk meg devla, szval én is gáz vagyok:D
2009. szept. 28. 01:39
 2/20 anonim ***** válasza:
90%
A szleng gyakran kisebbségi nyelvekből táplálkozik. A "csávó" és a "csaj", meg a "ruppó" pl. három nagyon régi átvétel a lovári nyelvből. Vagy pl. a "mázli" és a "haver" jiddis eredetű szavak. Régen sok más jiddis szót is használt a köznyelv, pl. "halef", "ganef" és a többi. Bár számomra kissé érthetetlen, hogy egyeseket miért foglalkoztat ennyire, mi a "gáz" és mi nem, úgy vélem, hogy azt csinálja az illető, amit mindenki mindig: szleng gyanánt idegen nyelvekből vett szavakat kever a beszédébe. Ma ez nem a jiddis, mint Pesten a 20. század elején, hanem a cigány nyelv. Nekem se tetszik minden ilyen szó, de a nagyvárosias-értelmiségieskedő angolkodás pl. még zavaróbb szerintem.
2009. szept. 28. 02:55
 3/20 anonim ***** válasza:
67%
Szerintem egy magyar embernek magyarul illene beszélnie!Nem cigányul,nem angolul,nem szlenget használva !Sokan vagy nem tudnak rendesen magyarul vagy ezt tartják menőnek! Nem gáz ugyan,de szánalmas a magyar nyelvvel szemben.
2009. szept. 28. 06:53
 4/20 anonim ***** válasza:
75%
Sajna, nem sajna, de Győzike óta "közös kincsünk"...
2009. szept. 28. 09:05
 5/20 anonim ***** válasza:
81%

Ezt kell csinánie csáje....... ez örökre megmarad, de nekem csak poén.

amúgy gáznak nem gáz, csak majd furcsán néznek rá....

2009. szept. 28. 09:19
 6/20 anonim ***** válasza:
91%
Mi nem fordultunk el hasonlóan beszélő barátunktól, csak minden egyes alkalommal kijavítottuk azt, amit ő idegen kifejezéssel mondott. Vicces volt hallgatni, ahogy próbálta magyarázni, miért is jobb ez meg az a szó. Nem sok idő telt bele mire ráunt és elkezdett végre magyarul beszélni. :)
2009. szept. 28. 09:34
 7/20 anonim ***** válasza:
68%
Manapság már azokat is lenézik, akik tájszólással beszélnek, hát még akik cigány szavakat használnak... Szerintem nem gáz, de azt vettem észre, hogy rajtam kívül csak nagyon kevesen képesek felfogni, hogy nem ilyenek alapján kell megítélni egy embert.
2009. szept. 28. 09:50
 8/20 anonim ***** válasza:
84%
Dehát ez csak poéén, legtöbbször!
2009. szept. 28. 10:12
 9/20 anonim ***** válasza:
22%
gáz igen, szoktasd le !!!!!!!!!!!
2009. szept. 28. 11:38
 10/20 anonim ***** válasza:
72%
Én is csak azt tudom mondani: egy magyar ember magyarul beszél, és fölösleges idegen szavakat csak az használ, akinek túl szűkös a szókincse ahhoz, hogy a saját nyelvén tudja kifejezni magát.
2009. szept. 28. 13:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!