Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ismertek olyan magyar szavakat...

Ismertek olyan magyar szavakat, tájszavakat amiket az ország különböző területein használnak, de a jelentésük megegyezik?

Figyelt kérdés

Pl.: kukorica-tengeri-törökbúza

"Tájszók

A magyar nyelvterület egyes részein más-más szavakat használnak a különböző dolgok megnevezésére. Így lehet, hogy aki az ország keleti felén él, nem fogja érteni az ország nyugati felén élő ember szavait.

Például Kecskeméten a a hosszúkás füles kosarat garabónak hívják, a töltött káposztát Pest megyében takartnak nevezik. Nyíregyháza közelében a létrát láptónak hívják. Tehát ha valaki elkezd beszélgetni egy olyan emberrel, aki tájszavakat használ, lehet, hogy a felét sem fogja érteni annak, amit mondani akar. Ez néha mulatságos is lehet."

Én Nyíregyházán (és máshol sem) még soha az életben nem hallottam láptónak mondani a létrát.

2013. ápr. 2. 13:30
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

csincsó - cserebogár

brifkó, buksza - pénztárca

sublót-fiókos szekrény

kredenc - konyhaszekrény

most több nem jut eszembe. amúgy fehérvári vagyok

2013. ápr. 2. 15:47
 12/25 A kérdező kommentje:

Ejha

Ment egy pipa mindenkinek.

Volt jó néhány amit ismertem és sok volt amit nem.

A legjobb szerintem eddig ez volt: szotyi-makuka.

Nyíregyházáról kiegészíteném ezekkel: dücskő=az a fa amin a tűzifának valót hasogatod, talicska=furik.

Most csak ezek jutottak eszembe, viszont valaki említette régen, hogy ezeket a Dunántúlon, de legalább is Pest környékén nem ismerik, vagy csak nem használják.

Érdekesség Budapesti nyelvhasználatban az "a-zás": a Pisti, a Józsi.

Másik érdekesség, hogy Nyíregyházát csak a Szabolcsiak vagy szűkebben a Nyíregyháza környékiek hívják Nyiregynek (direkt a rövid í,). Máshol/mástól én legalább is még nem hallottam.

Jöhetnek a további földrajzi nyelvi érdekességek.

2013. ápr. 2. 16:03
 13/25 Hillen válasza:
100%

krupli-kolompér-burgonya-pityóka

csipkebogyó-hecsedli-seggvakaró xD

[link]

2013. ápr. 2. 16:55
 14/25 anonim ***** válasza:
100%

palincs-mérleghinta

gyösz-szösz

2013. ápr. 2. 16:56
 15/25 anonim ***** válasza:
100%

LoL! Egészen eddig azt hittem, hogy a szárma szerb szó, mivelhogy szerbül is úgy mondják! :D

Egyébként nem, csak Budapesten a-znak, hanem gyakorlatilag egész Vajdaságban! Legalábbis akárkit hallottam beszélni, az mindig odatett egy "a" betűt a név elé!

2013. ápr. 2. 17:46
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Őőőőő nem világos miért lett törölve a válaszom.

Nálunk Baranyában van ilyen (sváb) étel, hogy schuffnudli, azt hiszem máshol is ismerik, csak simán nudli néven. És ezt Zalában (minden vicc nélkül) p*cs mácsiknak hívják. Mert olyan kis hurkás alakja van.

2013. ápr. 2. 19:59
 17/25 Sz1u ***** válasza:
100%

Kővágőörsön (Veszprém megye) a (néhai) nagymamám az alábbi szavakat használta - amire hirtelenjében emlékszem:

tik = tyúk

tikmony = (tyúk)tojás

2013. ápr. 2. 20:23
 18/25 anonim ***** válasza:
100%

Az egyetlen, amire valaha igazán szükséged lehet:

vadász - VBK - cibere - Leó - limbó

(a vörösboros kóla nevei :D)

A 8-as válaszolónak: Csongrád megyei vagyok én is, de soha életemben nem hallottam még a palincs és a pöszmet szavakat!

2013. ápr. 2. 20:46
 19/25 anonim válasza:
100%
nálunk az egres neve büszke (Csongrád megye)
2013. ápr. 2. 21:59
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

5. vagyok

A dücskő szót életemben nem hallottam, pedig 25 éve vagyok nyiregyi.:) És ha csak mi hívjuk Nyiregynek Nyíregyházát, mások hogy hívják? Simán Nyíregyháza?

Erről eszembe jutott, hogy a nyiregyiek a debrecenieket hurkásoknak, Debrecent pedig Hurkádiának nevezik. Állítólag a debreceniek pedig tirpákoknak hívnak minket, bár ezt még sosem hallottam egy hurkástól sem!:P

Eszembe jutott még az is, hogy a nagymamám (kemecsei) azt, hogy "te is" úgy mondja, hogy "tésis".:) Nekem ez a mai napig nagyon tetszik!:)

Amikor meg főiskolára kerültem egy szolnoki csoporttársam teljesen ledöbbent, hogy azt mondtam, hogy "jösztök". Nem értettem, hogy mi rosszat mondtam, aztán felvilágosított, hogy ők úgy használják, hogy "jöttök". A mai napig nem jön a számra!:D

És azt nem tudom, hogy máshol használják-e így, de szintén magyarázatot igényelt már néha, amikor pl azt mondtam, hogy "El kellesz menni bevásárolni.", ami annyit tesz, hogy "Majd el kell menni bevásárolni.":) Érdekes hogy egy országon belül is milyen eltérések vannak!:)

2013. ápr. 3. 06:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!