Ismertek olyan magyar szavakat, tájszavakat amiket az ország különböző területein használnak, de a jelentésük megegyezik?
Pl.: kukorica-tengeri-törökbúza
"Tájszók
A magyar nyelvterület egyes részein más-más szavakat használnak a különböző dolgok megnevezésére. Így lehet, hogy aki az ország keleti felén él, nem fogja érteni az ország nyugati felén élő ember szavait.
Például Kecskeméten a a hosszúkás füles kosarat garabónak hívják, a töltött káposztát Pest megyében takartnak nevezik. Nyíregyháza közelében a létrát láptónak hívják. Tehát ha valaki elkezd beszélgetni egy olyan emberrel, aki tájszavakat használ, lehet, hogy a felét sem fogja érteni annak, amit mondani akar. Ez néha mulatságos is lehet."
Én Nyíregyházán (és máshol sem) még soha az életben nem hallottam láptónak mondani a létrát.
borsodi vagyok. Székesfehérváron vannak olyanok amiket máshol nem hallottam.
bukik a gyerek(ekkor kicsit megijedtem amikor az orvos is ezt mondta nem nagyon ismertem ezt a szót erre)= büfizik
bök= valami megszúr, de ezt mondják amikor a ház alapját kiássák (kibökik)
taposó= járólap
Hirtelen ezek jutottak eszembe.
Erdélyben a "kapni" szó nem csak kapni, hanem találni jelentésű is.
Felvidékiek a nagyszüleim: kópé, e'lbolog ( elbolog ) = elkószál = eltéved, süket = hülye, cseszle = légy, veszel = apró ruhácska, reménykedik = forrásban van a víz, dün = tyúktojás, tik = tyúk, most több nem jut eszembe, de rengeteg van... hozzá még a dialektusuk
eldőlt = eedűt
melyik = mellik
kenyér = kenyerke
stb..
Kondás, kanász, disznópásztor;
konda, sertéscsorda, csürhe, disznónyáj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!