Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ha megtanulok ukránul, akkor...

Ha megtanulok ukránul, akkor mennyire fogom érteni a Nyugati, és Dél-szláv nyelveket?

Figyelt kérdés

Ukrán nagyon megtetszett.

Ha megtanulok mondjuk középfokon ukránul, akkor mennyire értem meg vele a többi szláv nyelvet?

(egy kis kérdés: Oroszország tényleg el akarja törölni Ukrajnát?)

2013. febr. 8. 20:19
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Még az orosz nyelvet is nehezen fogod érteni. Az ukrán a szlovák nyelvhez áll közel, de ők latin betűvel írnak. Minden szláv nyelvben vannak közös szavak. Szerintem még a belorusz nyelv is hasonló. Jobban tennéd, ha oroszul tanulnál meg, azt többen beszélik, az alapján több szláv nyelvet is megértesz.
2013. febr. 8. 20:29
 2/11 A kérdező kommentje:

Nem szeretem az oroszt, nem is tetszik.

Belaruszban (Fehéroroszországban) pedig mindenki oroszul beszél, hiába van fehérorosz nyelv.

Nekem sokan azt mondták, hogy az ukrán az oroszhoz áll közelebb, révén hogy Ukrajnában mindenki beszél oroszul is.

Tényleg SEMMIT nem fogok megérteni mondjuk a Csehből vagy a horvát/szerb-ből ha ukránul beszélek vagy tanulok?

2013. febr. 8. 20:32
 3/11 anonim ***** válasza:

Én nem vagyok ugyan biztos benne,mert ukránul konkrétan nem tudok.De szerintem kizárt hogy semmit se ért,hisz a szláv nyelvek alapból hasonlóak.

Én mellesleg csak oroszul tudok.Az nekem segített valamelyest.AZ ukránnal nem tudom hogy van.

De egyébként:ha tetszik,akkor szerintem nyugodtan tanuld,attól függetlenül hogy melyikre mennyire hasonlít;)

2013. febr. 8. 20:45
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Az ukránt az oroszok nem fogják megérteni(csak abban az esetben ,ha az orosz tud ukránul).A többi szláv nyelvben valóban vannak hasonló szavak ,úgyhogy ha nem is minden egyes szót értenek meg de sok egyforma van.Valóban az ukrán nyelv sokkal szebb ,dallamosabb,mint az orosz.Jó tanulást hozzá!

2013. febr. 9. 19:59
 5/11 A kérdező kommentje:
Az ukrán azért különbözik vmennyire az orosztól ugye? Vagyis nem csak olyan mintha egy nyelvjárása lenne....ugye?
2013. febr. 9. 20:14
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Vannak benne hasonló szavak ,de a kiejtése is teljesen más.A beszéd stílusa is más.Szerintem nem egyforma a két nyelv,bár sokan azt mondják,hogy igen.Az abc-jük sem egyezik meg.Sokkal szebb nyelv az ukrán.
2013. febr. 9. 20:18
 7/11 anonim ***** válasza:
A 4-es és a 6-os voltam.
2013. febr. 9. 20:19
 8/11 anonim ***** válasza:

Az oroszok és Ukrajna fele sokkal rondábbnak találja az ukránt mint az oroszt sőt kimondottan nem kedvelik. De persze ízlések és pofonok..

Ukrajna nagyobb részén csak az oroszt használják, ukránhoz meg inkább csak a nacionalisták ragaszkodnak akik közül van pár aki nem hajlandó oroszul megszólalni csak ukránul, de nem sokan. Tehát egyértelműen hasznosabb az oroszt tanulni. Igen az ukrán az oroszhoz hasonlít legjobban de más szláv nyelvekből inkább csak szavakat lehet érteni, de mivel hasonló a nyelvtana is a szláv nyelvnek ezért azokat könnyebben sajátíthatod el ha esetleg később ezt terveznéd..

Nem hinném hogy nyelvjárása lenne, de sokan hasonlítják az orosz 'falusi, slendrián' változatához, tehát mintha az ukrán egy sokkal vulgárisabb nyelv lenne az oroszhoz képest. Nem tudom h ez mennyire igaz de az érdekes hogy az én orosz ajkú ukrán ismerőseim mind ezt mondják és nagyon utálják használni is, igaz nekem csak olyan ismerőseim vannak akik az orosz 'párt' részen laknak (ez Kelet és Dél Ukrajna, míg az ukrán ajkúak Nyugat és Észak Ukrajna)

Én mindenkit szoktam buzdítani hogy olyan nyelvet tanuljon ami tetszik neki, kivéve az ukránnal kapcsolatban. Mert nagyon nem éri meg. Ha nagyon tetszik az ukrán abban az esetben is az a legjobb megoldás hogy megtanul oroszul az egyén, ezt amúgy is sokkal több helyen tudja tudja gyakorolni, aztán ha még mindig ragaszkodik az ukránhoz akkor sokkal könnyebben és gyorsabban elsajátíthatja, plusz amíg oroszul tanul Ukrajnában, addig is ragad rá sok szó. De így önmagában ukránul tanulni szerintem nehezebb is és nem is éri meg, több bajjal jár. Mert gondolj bele amíg Ukrajnában oroszul tanulsz addig meg is tudod magad értetni plusz egyből már az ukrán is ragadhat rád az orosszal együtt. De ha csak önmagában ukránt kezded el az úgy sokkal bonyolultabb mert még Ukrajnában sem hajlandóak sokan ukránul beszélni. Persze ott a másik oldal a nacionalisták, akik nem hajlandóak oroszul beszélni, de belőlük nincs sok.

2013. márc. 20. 08:43
 9/11 anonim ***** válasza:

A másik kérdésre: én nem hallottam h el karná törölni, csak arról szóltak a hírek h félő volt hogy Ukrajna kettészakad pont emiatt a két pólus miatt amit írtam. A nyugati rész akik inkább európához szeretnének csatlakozni, ők a nacionalista párt szimpatizánsai, míg a keleti rész az orsz barát, orosz ajkú terület akik továbbra is Oroszoval szimpatizál. Állítólag annyira kiéleződött ez a kettősség hogy nagy esély volt rá hogy Ukrajna kettészakad. Azt nem tudom hogy a keleti résszel mi lett volna, lehet hogy Oroszoba beolvadt volna.

De továbbra is azt tanácsolom hogy inkább kezdd az orosszal, társalgási nyelvként amúgy is azt használják nagyobb területen tehát ha esetleg mennél Ukrajnába nyelvet tanulni akkor sokkal előnyösebb lenne és vele együtt az ukránt is könnyebben elsajátíthatod, ha még akkor is tetszeni fog.

2013. márc. 20. 08:55
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen egyetértek az utolsó válaszolóval! ;) Nekem az ukránból csak maga az "ukrán" szó tetszik, azért is gondolkodtam sokat, hogy melyiket tanuljam, de az orosz mellett döntöttem. Bár nem tankönyv, mindenképpen ajánlom, hogy útiszótárt is szerezz be (oroszhoz épp van, ukránhoz nem láttam), amiben az olvasás, a kiejtés és sok más fontos dolog benne van, ami az alapokhoz kellhet.

Nem rossz választás a szláv nyelveket tanulni. Ha nyugatra támadnál véletlenül, akkor a csehet ajánlom. Ha keletre, akkor az oroszt. ;)

Sok sikert!

2013. szept. 2. 15:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!