Szláv nyelvet beszélők vagy tanulók! Valaki segítene?
Én horvátot tanulok, de pár dolgot nem értek. 4 dolog lenne.
1. A melléknévnek is van ugye ragozása, de a melléknevet az esetben is kell egyeztetni a főnévvel?
pl ha a főnév birtokos esetben van, akkor az előtte álló melléknév is birtokos esetbe kerül? És ha több melléknév van?
(moj tvoj meg ezeket a melléknév ragozás szerint ragozzák, vagy főnévként?)
2. Ugye határozói eset csak elöljárószavak után van, de részes esetet mikor használnak?
pl személyes névmásoknál. Én - ja részes esetben Meni.
Erre van magyar példa?
3. A feltételes módnak nincs múlt ideje, akkor pl azt, hogy "Elmentem volna" hogy fejezik ki?
4. hosszú és rövid magánhangzónak az számít hogy a szóban hosszan vagy röviden ejtjük ki, vagy meg van határozva melyik a rövid és a hosszú?
Ha valaki tudja vmelyikre a választ akkor lécci írja le!! Nagyon fontos lenne. (azért mondom, hogy szláv nyelvek, mert nagyjából sokaknál ugyan így van a nyelvtan)
1. szerintem úgy
2. Meni nije dobro, meni ne odgovara, za mene nije ostalo
nista
3. Isao bih (de ez nem pontosan)
4. általában mindet röviden ejtjük, csak tájszólásoknál gyakoribb a hosszú ejtés
2.nál mit jelen? mert magyar példát kértem amikor használni kell :DD
3.nál az a jelen idő.
"1. A melléknévnek is van ugye ragozása, de a melléknevet az esetben is kell egyeztetni a főnévvel? "
Én oroszt tanulok, de úgy tudom, a szláv nyelvekben ez általános. Tehát igen.
"pl ha a főnév birtokos esetben van, akkor az előtte álló melléknév is birtokos esetbe kerül? És ha több melléknév van?"
Akkor nyilván az összes.
"(moj tvoj meg ezeket a melléknév ragozás szerint ragozzák, vagy főnévként?) "
Az oroszban gyakorlatilag ugyanúgy, mint a mellékneveket. De miért nem nézel meg egy táblázatot?
"pl személyes névmásoknál. Én - ja részes esetben Meni.
Erre van magyar példa? "
Hogyne. Tetszik NEKEM. Add ide azt NEKEM. NEKEM levelem jött. NEKEM úgy tűnik. Ugyanaz, mint a németben a mir.
Isao bih, - bi, - bi, - bismo, - biste, - biše,
ez infinitív aorist, ez a horvátban (más délszlávban) van, más szláv nyelvben nincs. Az aorist múlt idő és feltételes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!