Melyik a legnehezebb magyar szó? (bővebben lent)
Beszélgetek egy külföldi emberrel (spanyol, de angolul beszélünk) és neki volt ez a kérdése, hogy a magyar nyelvben melyik a legnehezebb szó? Eléggé megfogott ezzel a kérdéssel, mindenesetre érdekes és gondolom sok megközelíthetősége van a dolognak (kiejtésileg vagy nyelvtanilag nehéz + kinek mi a nehéz ugye), de szeretném ha segítenétek nekem. Indokolhatjátok is.
Nagyon köszönöm :)
Na, ez igazán fogós kérdés, inkább azt mondanám, hogy a nyelvtörő mondataink a nehezek.
Ede, de bedezodoroztad magad.
Mit sütsz, kis szűcs.
Jamaica a jamaicaiaké.
Szó, most konkrétan egy sem jut eszembe, ami igazán nehéz lenne.
elkáposztástalanítottátok
megszentségteleníthetetlenségességetekben
Hát pl. lehetne a megszentségteleníthetetlenségeskedés-t is ennek kinevezni, bár ez nem éppen egy használt szó, de jól megmutatja, hogy mennyire képes bővíteni egy szót a magyar.
De igazából ilyen tekintetben nincs "leg".
utolsó, ezen jót mosolyogtam, hogy a finn emberke egü-nek mondta az egyet :D mert tudom, hogy az y az náluk ü :) ez aranyos :)
Gyöngytyúk nekem eszembe se jutott..
És köszönöm mindenkinek a válaszokat. :) De várom a további véleményeket is :)
Bár nem a legnehezebb de a legszebb szerintem
a csecsemő
Amúgy a legnehezebb nyelv a palóc (és székely), mert így írják:
- Elnézést kérek, nem értettem mit tetszett mondani?
és így ejtjük:
- He?
A szlovákok szerint meg a szlovák a legnehezebb, mert vitatkozott a vonaton az angol, a francia és a tót, hogy melyiké nehezebb nyelv. Mondja az angol:
-úgy írjuk Shakespeare és úgy ejtjük Sekszpír.
Mondja a francia:
- az semmi, mi úgy írjuk Je t´aime és úgy olvassuk zsötém.
Mondja a tót:
- ez mind semmi, a szlovák a legnehezebb, mi van kiírva itt az állomáson? Az hogy Spišská Nová Ves és ezt úgy olvassuk Igló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!